


Kunskap från Intradagarna 2019
Vi ser tillbaka på två dagar fulla av intressanta personer med mycket kunskap. Klicka på Läs mer nedanför bilderna för några fler glimtar från Intradagarna 2019.
Egon Rommedahl, teolog, psykoterapeut och handledare, inledde med att tala om Det Goda mötet. För att mötas på ett bra sätt behövs nyfikenhet och eftertanke.
Harald Strand, förbundsordförande i FUB, hälsade alla deltagare välkomna och Anna Hildingsson ordförande i Inre Ringen Sverige talade om händelser under året som gått.
Dag två började med Volymen på max! Josefin Hagel och Tess Wappsell berättade om FUB:s ungdomsprojekt! Läs mer på www.volymenpamax.se.
2019 års Intrapristagare Conny Bergqvist!
Under Intradagarna finns också chans till samtal och att besöka utställare.
Ett kärt återseende sist dag ett var Måns Möller, komiker, ståuppare, skådespelare och pappa till ett barn med funktionsnedsättning. Med både humor och galna utmaningar, som att cykla USA från kust till kust, samlar han in pengar för att barn med funktionsnedsättning ska kunna idrotta. Se på www.viggofoundation.se.
Läs mer
Intradagarna är ett samarbete mellan Tidskriften Intra, Riksförbundet FUB och Kunskap och Kompetens.
Gunilla Klingberg, övertandläkare och professor i barn- och ungdomstandvård, berättade vad som går att göra för god tandhälsa.
Anna Thomsson har arbetat inom LSS-verksamhet och är nu handläggare på SKL (Sveriges kommuner och landsting). Där har hon tagit fram skriften ”Hur skapar vi bättre hälsa för personer med funktionsnedsättning?”. På bilden syns också moderator Elisabeth Langran.
Kia Mundebo och Janne Pettersson sitter på bilden i publiken, men talade också. Deras rubrik var ”Funktionsnedsättningen försvinner inte när man blir pensionär”. Janne berättade om sina erfarenheter och Kia kompletterade med fakta.
Riksförbundet FUB har tillsammans med Svenskt Demenscentrum tagit fram två webbutbildningar om åldrande, med stöd av Arvsfonden, för hjälp att förstå sitt eget och andras åldrande. En av utbildningarna är för personal och anhöriga. Den andra är för personer med utvecklingsstörning.
AnnBrith Davidson, som arbetat med personalkompetens i nästan hela sitt yrkesliv, talade om hur personalen inom verksamhetsområdet funktionsnedsättning osynliggörs. Det handlar till exempel om kompetensfrågor och om yrkesitlar som dock äntligen börjar bli enhetliga i landet.
Kristina Andersson och Kristina Nilsson är båda legitimerade psykologer. De har skrivit boken ”Mammor med intellektuell funktionsnedsättning och deras barn” och var på Intradagarna för att prata om just föräldraskap för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
I specialnumret av Intra finns intervjuer och artiklar från de olika föreläsarna. Kunde du inte vara med på Intradagarna? Specialnumret kommer gå att hitta på Intras webbplats.
Bo Hejlskov Elvén, psykolog, författare och handledare, lanserade begreppet lågaffektivt bemötande och har genom sina populära föreläsningar förbättrat förståelsen för personer med så kallat problemskapande beteende.
Två av föreläsarna på väg till lunchen. Emil Erdtman talade om ”Självständighetens labyrint”, ett projekt som undersökte möjligheter och hinder för självständighet hos personer med psykiska, neuropsykiattriska och intellektuella funktionsnedsättningar. Sammanfattningen av den undersökningen finns i specialnumret av Intra som alla deltagare får. Cecilia Olsson talade om tydliggörande pedagogik. Cecilia är fil. dr i specialpedagogik, har arbetat för FUB:s forskningsstiftelse ALA och som pedagogisk handledare på gymnasiesärskola.
Flera av deltagarna är enhetschefer inom LSS, så de lyssnade säkert extra noga när Cia Bergström reflekterade över enhetschefens arbete.
Under fikapauserna finns chans att både få något gott i magen och goda samtal med utställare.
Innan Intradagarna var över för i år fick panelen på bilden diskutera LSS. Var är vi på väg med stramare lagtolkningar inom LSS? Och hur ska vi hantera den ökade tendensen av institutionsliknande bostadsformer? I panelen, som leddes av Magnus Tideman (professor i handikappvetenskap), satt Harald Strand, (FUB), Kristina Nilsson (vice ordförande i socialutskottet, Socialdemokraterna), Bengt Eliasson (funktionshinderpolitisk talesperson, Liberalerna) och Ulla Adolfsson (Autism- och Aspergerförbundet).
Intradagarna bjuder inte bara på inspirerande föreläsningar, utan FUB och många andra organisationer finns på plats med spännande material i form av böcker, rapporter och foldrar.
Victoria Sjöström, Pia Sandberg och Gabriella Stockman från FUB:s kansli finns redo att samtala med deltagarna.
På Intras webbplats finns bilder och ett par av föreläsarnas presentationer:
Cecilia Olssons presentation ”Tydliggörande pedagogik”
Gunilla Klingbergs presentation ”Bättre munhälsa”
Se fler bilder från Intradagarna på Tidskriften Intras Facebooksida.