


LSS 30 år präglade Intradagarna 2024
Publicerad:
23–24 september var det dags för årets Intradagar.
Tack moderator Ida Kåhlin, alla deltagare, utställare och föreläsare!
Under Läs mer finns fler bilder och glimtar
från två intressanta och viktiga dagar.
Se också vad FUB Falkenberg skriver om Intradagarna:
Intradagar 2024 i Stockholm dag 1
Intradagar 2024 i Stockholm dag 2
Under Bilagor finns ett specialnummer av Intra
med artiklar om eller av föreläsarna på Intradagarna.

Läs mer
Elin Vesterlund, ordförande för Inre Ringen Sverige, inledde Intradagarna med att tala om att Inre Ringen och FUB vill att Funktionsrättskonventionen ska bli lag i Sverige.
Inspektionen för vård och omsorg och tre forskare samarbetade för att genomföra Intradagarnas första pass, vilket handlade om begränsningar som många personer med IF utsätts för i sin vardag. På bilden: Helena Taubner, Yvonne Berneke, Veronica Lövgren, Petra Björne och Lars Rahm.
IVO presenterade sin rapport ”Att inte få rätten att leva som andra”. IVO:s Yvonne Berneke berättade att många boende i de granskade gruppbostäderna var nöjda – för att man inte alltid vet att det kan vara annorlunda. Men vissa protesterade också, genom att tex hänga för titthålen där andra kan titta in i ens lägenhet.
Petra Björne betonade det nära ledarskapet, att cheferna vet vad som händer i verksamheten. Publikens frågor till IVO och de tre forskarna handlade bland annat om kompetens i personalgrupperna, oro för neddragningar och vilka goda exempel som finns att prata om.
I specialnumret av Intra kan vi läsa matnyttiga artiklar kring alla föreläsares arbeten. Exempelvis har Hans Hallerfors intervjuat Therese Fridström Montoya och Linus Broström, som tillsammans har knutit ihop juridiken och etiken kring frågor om ställföreträdarskap.
Malin Nystrand, distriktsläkare och specialist i allmänmedicin, talade om hur hon arbetar med hälsa för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Ida Runge berömde Elin Vesterlund för hennes inledningsanförande. Idas egen föreläsning handlade om föräldrar med IF, som hon intervjuat för sin avhandling ”Jag vill gärna ha hjälp, men ta inte mina barn”.
Den första av Intradagarna avslutades av artister från Funkisfestivalen. Här Johan Sagbrant.
Jonas Funseth talade om arbetsplatslärande, något han inte tycker man jobbat med tidigare i arbetsgrupperna inom LSS, och flera i publiken höll med.
Nationella kompetensrådets representanter Katarina Mattson och Michael Mårtensson beskriver arbetet med en gemensam titulatur där ”stödassistent” och ”stödpedagog” är de titlar man förordar. I detta arbete har man velat förtydliga att insatser enligt LSS inte handlar om vård utan om just stöd.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall hade tyvärr tappat rösten, och kunde bara säga några ord, men var glad att ändå vara på plats. Statssekreterare Minna Ljunggren höll ett anförande i ministerns ställe. På en fråga om vad vi kan göra gemensamt svarade Minna Ljunggren att politikerna är beroende av kunskap från de som har erfarenhet av hur LSS fungerar. Ministern kunde inte avhålla sig från att säga några ord, trots sin heshet. Hon uttryckte djupt oro över att LSS inte fungerar som det var tänkt:
– Vi har 290 kommuner med självstyre som styr över lagsstiftningen. Utgångspunkten i lagen är att det ska vara jämlikt i hela landet, men det vet vi att det inte är. Det bekymrar regeringen.
Ministern frågade sig om man ska behöva stifta enskilda lagar om varje punkt, och ansåg att det var orimligt att kommunerna inte följer lagen.
Riksförbundet FUB, representerade av förbundsordförande Anders Lago, överlämnade Årets Intrapris till Hans Hallerfors, för hans mångåriga arbete med att sprida kunskap, lyfta viktiga frågor och bidra till ett inkluderande samhälle för personer med intellektuell funktionsnedsättning – inte minst genom tidskriften Intra.
Föreningen Grunden fick spontana applåder för sin idé ”Fika och paragrafer”.
Grunden berättade om sitt projekt ”Leva livet” under ett pass med kortare inslag, där också Relationer som funkar berättade om DigiVi och Nationellt kompetenscentrum Anhöriga berättade om sitt arbete.
Riksförbundet FUB:s ordförande Anders Lago talade om att vi uppmärksammar att LSS blivit 30 år. Hur var det tänkt och hur blev det? Kommunerna har ansvar för att LSS följs, och i förlängningen för att Sverige följer Funktionsrättskonventionen.
”Bemötande inom LSS-verksamheter” var rubriken för Linda Grann, som skrivit en bok på temat tillsammans med Annica Kosner. Hör dem berätta i ett poddavsnitt: ”Etik och bemötande i LSS”
Margareta Persson har skrivit flera böcker, och talade denna gång om institutionernas historia – vad kan vi lära oss?
Den sista föreläsningen för i år var Bengt Westerbergs ”LSS 30 år – drömmar och verklighet”. Han var en av dem som såg till att LSS kom till, men 30 år senare ser han problem med att kommunerna inte tolkar lagen som det var tänkt 1994.
Stort tack alla som kom, medverkade och kunskapade under Intradagarna 2024!
Momoko Takamatsu har skapat årets konstverk som fanns både på affischer och tygkassar på Intradagarna 2024