Hoppa till innehåll

Medicinutdelning är egenvård säger Socialstyrelsen

Publicerad:

Socialstyrelsen har bestämt att det är din läkare som ska bedöma om du kan ta din medicin själv eller inte. Om du kan ta den själv eller med hjälp av någon annan person ska du inte betala för den hjälpen.

Det Socialstyrelsen säger är bra eftersom en del personer som bor i en gruppbostad har betalat för hjälp som egentligen ska vara gratis. Bara om läkaren bedömer att du behöver hjälp av en sjuksköterska kan du behöva betala för hjälpen.

Läs mer

De senaste åren har det varit oklart vem som kan bedöma om medicinutdelning är att se som egenvård eller hälso- och sjukvård och hur bedömningen ska göras. Den här frågan är viktig för de personer som bor i gruppbostäder enligt LSS eftersom ingen avgift får tas ut för egenvård. Ibland har det varit den medicinskt ansvariga sjuksköterskan i kommunen som har gjort bedömningen och ibland en läkare på en vårdcentral. Det har inte varit helt oproblematiskt att en sjuksköterska som är anställd av kommunen har kunnat göra den här bedömningen. Även om person lätt kunnat ta sin medicin med hjälp av en annan person har det ibland ändå bedömts som en hälso- och sjukvårdsinsats. Socialstyrelsen har nu förtydligat vad som gäller för egenvård och läkemedelshantering, vilket är mycket välkommet. Förtydligandet innebär att:

* den som förskriver ett läkemdel också ansvarar för att en bedömning om egenvård görs, samt att

* bedömningen av om en patient själv eller med  hjälp av någon annan kan sköta sina läkemedel som egenvård ska göras på samma sätt som när man bedömer övrig egenvård, vilket innebär att avgift endast får tas ut om det krävs kvalificerad hjälp av sjukvårdskunnig personal.

Du når Socialstyrelsens förtydligande i Meddelandeblad daterat 2013-05-08