


Mycket kunskap på Begripsams sista konferens
I tre års tid har projektet Begripsam arbetat. Den 11 maj hade Begripsam avslutningskonferens. Dagen filmades och nu är filmerna klara:
Universell utformning i praktiken – konferensen filmad
Begrisam har samlat kunskap om kognitiv tillgänglighet. Vad är det? Klippans information om Bra kognitiv tillgängliget – klicka här för att läsa.
Begripsam har samarbetat mycket med både myndigheter och företag och med forskare och andra experter.
Begripsam har också arbetat med standardisering inom området kognition.
Deltagarna som själva har olika funktionsnedsättningar är nu själva experter på kognitiv tillgänglighet.
Projektet tar snart slut, men arbetet i Begripsam gruppen kommer att fortsätta. Det finns idéer och alla som har varit inblandade i Begripsam diskuterar fortsättningen.
Begripsam är ett samarbete mellan FUB och andra kognitionsförbund (Autism och Aspergerförbundet och Dyslexiförbundet, även målgruppen med ADHD till exempel har varit med i projektet) och bekostas av Allmänna Arvsfonden.
Klicka på Läs mer för att läsa om vad som hände under dagen.
Bilden föreställer konferensdeltagare som väntar på nästa föreläsning. Till höger syns Malin Nilsson från FUB Norrköping som också är deltagare i Begripsam. Till vänster sitter en annan av deltagarna, Anette Gren från Dyslexiförbundet. Alla föreläsarna fick som tack-present vackra etuier som var sydda av Anette.
Läs mer
Begripsams avslutningskonferens den 11 maj hade rubriken ”Universell utformning i praktiken”. Hela konferensen filmades och kan ses här:
Universell utformning i praktiken – konferensen filmad
Kerstin Ivarson Ahlstrand, projektledare, började med att berätta kort vad Begripsam gjort under tre år.
Sedan tog Frida Lundin och Viktor Lundqvist över och berättade hur Begripsam-deltagarna arbetat tillsammans. De betonade att tillsammans i gruppen blir man så mycket mer än som enskilda personer.
– När vi har hela Begripsam-gruppen i ryggen så är det lättare att stå på sig om vi vill säga något. Vi vet att det vi har att säga är viktigt.
Begripsams topplistor presenterades av Joakim Uppsäll-Sjögren, bland annat om hur en bra webbplats ska vara och vilka områden som Begripsam-gruppen tycker är viktigast att arbeta vidare med.
Paneldiskussionen handlade om behoven av att arbeta för kognitiv tillgänglighet och de som medverkade var Malin Wahlqvist (PTS), Karl Erik Westman (Myndigheten för Delaktighet), Suzanna Petersson Kero (Försäkringskassan), Mia Ahlgren (Handikappförbunden), och Joakim Uppsäll Sjögren (Begripsam).
Den avslutande frågan från moderator Hans von Axelsson (Myndigheten för Delaktighet) var vad som behövs framöver?
Några av svaren var:
Stefan Johansson, Funka och doktorand på KTH och expert i Begripsam, berättade om hur Begripsam arbetat med ”deltagande aktionsforskning”.
Nu är tanken att alla som varit med i Begripsam bildar föreningen Begripsam och startar ett bolag för att erbjuda sin kunskap.
Michael Wallon, Begripsam, presenterade The Ticketmachine, som är ett exempel på hur Begripsam arbetat med prototyper för att kunna ställa krav på biljettautomater. Prototypen är byggd tillsammans av Michael Wallon och Erik Malmgren Karlsson. Anita Hildén, som har arbetat med standardisering inom Begripsam, visade att The Ticketmachine uppfyller nästan alla krav i den nya guidelinen för kognitiv tillgänglighet.
Begripsams arbete med standardisering av kognitiv tillgänglighet presenterades av Joakim Falk (SIS) Anita Hildén (Begripsam), Mia Larsdotter (Begripsam) och Hans Hammarlund (Begripsam).
Tomas Karlsson, Malin Nelson, Peder Johansson, Simon Sjöholm och Annika Johansson, alla från Begripsam, samtalade till sist om hur de lärt sig att beskriva vad som är de egna svårighetena.