Hoppa till innehåll

Ny film om coronaviruset

Publicerad:

Under hösten har fler smittats och coronapandemin har tagit ny fart i Sverige.

Alla behöver hjälpa till att minska spridningen av coronaviruset. Riksförbundet FUB har varit med och gjort en ny film. Filmen ”Information om coronaviruset” vänder sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF).

– Vi som har IF vill också förstå, säger Anna Hildingsson, ordförande för Inre Ringen Sverige (FUB:s medlemmar som själva har IF).

– Många är oroliga och undrar varför allting är annorlunda. Men när vi förstår att coronapandemin är allvarlig, då vill vi hjälpa till att minska smittspridningen. Det kan vi göra när vi får bra information, som i den här filmen, säger Anna Hildingsson.

Anna Hildingsson Foto: Linnea Bengtsson

– Att få information är en mänsklig rättighet, säger Christina Heilborn, FUB:s förbundssekreterare. I den här filmen visas till exempel hur det ser ut när någon använder skyddsutrustning. Att se och förstå minskar oron.

Christina Heilborn FUB:s förbundssekreterare Fotograf: Charlotte Ruckl

Filmen har tre delar:

  • Minska smittspridningen
  • Skyddsutrustning
  • Alla har rätt till information man förstår

En bild ur filmen som visar personer som håller avstånd till varandra på en busshållplats:

Ida Wik (till höger) visar att hålla avstånd i kön till bussen

Filmen ”Information om coronaviruset” har FUB gjort tillsammans med Myndigheten för delaktighet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i samarbete med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.

Några av de som medverkar i filmen är Krister Ekberg, Christina Heilborn, Ida Wik (bilden med kön till bussen) och Samira Mehidi (stora bilden längst upp).

Filmen ”Information om coronaviruset” med text:

Filmen ”Information om coronaviruset” med teckenspråk:

Filmen ”Information om coronaviruset” syntolkad:

Läs mer om coronaviruset på lättläst.