


Ny förening har bildats på Grönland
Inger Olsson och Jan-Åke Wendel från FUB besökte Grönland för att stötta föräldrar till personer med utvecklingsstörning att bilda en egen förening.
Den 4 juni 2013 bildades Inooqat, en förening för föräldrar.
På Grönland syns inte många personer med utvecklingsstörning. Fram till 80-talet skickades alla barn med utvecklingsstörning till Danmark för att gå i skola. Sedan bodde de kvar på institutioner i Danmark. Nu kan fler stanna kvar i sina familjer, men då måste föräldrarna ordna skola och jobb.
Jan-Åke Wendel pratade med de grönländska deltagarna om att föräldrar kan bilda en förening för att tillsammans ändra samhället, så att fler personer med utvecklingsstörning kan stanna kvar. Inger Olsson berättade om skola och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.
– På Grönland finns inte daglig verksamhet eller gruppbostad, säger Inger Olsson.
Grönland är också ett speciellt land att leva i. Landet är nästan fem gånger så stort som Sverige. Mycket landyta är täckt av is. Landet har ungefär 60 000 innevånare. Det finns inga vägar mellan orterna på Grönland.
Lokala krafter verkar för utvecklingsstörda på Grönland – artikel i Kristianstadsbladet.
Generalförsamlingen Innoqat första styrelse på Grönland, bildad 4 juni 2013
Läs mer
FUB-representanter deltog i Nordiskt projekt på Grönland
Den 31 maj åkte Inger Olsson, Broby och Jan-Åke Wendel, Kristianstad som representanter för Riksförbundet FUB –föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning – till Grönland för att deltaga i ett Nordiskt projekt. Ett projekt som bl.a. har till uppgift att skapa bättre förutsättningar för utvecklingsstörda och deras föräldrar på Grönland. FUB:s motsvarighet i Danmark LEV är projektansvarig och deltagare kommer förutom från Danmark och Sverige också från Färöarna. Projektet bekostas av Nordiska Ministerrådet.
På Grönland har personer med utvecklingsstörning inte haft samma förutsättningar som i övriga länder i Norden. Bl.a. har man hänvisats till Danmark när det gäller utbildning och utveckling. Föräldrar har därför inte haft samma möjligheter att på hemmaplan följa sina barns utveckling. Nu vill man med hjälp av projektet skapa en kunskapsbank som bl.a. har till syfte att stärka föräldrarnas roll och få dem mer delaktiga. Redan vid denna den första träffen lyckades man skapa en föräldraorganisation d v s en generalförsamling som fick namnet INOOQAT. Intresset för att ingå i generalförsamlingens styrelse var mycket stort och sluten omröstning fick tillgripas. Till ”formand” alltså ordförande valdes Benny Kokkoln, en av initiativtagarna till denna församling. Till kanslist utsågs Pauline Abelsen en kvinna med ett stort engagemang i frågor rörande personer med utvecklingsstörning. I sammanhanget kan nämnas att generalförsamlingen så här i inledningen omfattar fyra byar – kommuner – på Grönland med huvudsäte i staden Nuuk.
Fyra föreläsningar
Träffen på Grönland omfattade fem dagar inkl. resdagar. Dag två var planerad för föreläsningar där representanter från de olika nationella förbunden ansvarade för vars ett område. Inger Olsson och Jan-Åke Wendel hade totalt fyra föreläsningar. Inger pratade om skola, LSS –lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade- och informerade också om FUB. Jan-Åke pratade om vikten av att bilda en förening och därmed också föräldrarnas medverkan. Att tillsammans med beslutsfattarna skapa förutsättningar för utvecklingsstörda på Grönland var också saker som FUB-representanterna poängterade. På dagens första föreläsning fanns Minister for Familie og Justitsvaesen Martha Lund Olsen med. Att vårt påtalande om vikten av att ha ett bra samarbete med beslutsfattarna gick hem fick vi klart för oss då vi fick veta att ministern beslutat sig för att träffa föräldrarna för vidare diskussioner.
Framgångsrikt grupparbete
Programmet under dag tre bestod av grupparbete för deltagande grönlandsbor. Här skapades ett antal frågeställningar som deltagarna fick ta sig an och om möjligt finna svar på. För oss gällde det att finnas tillhands och svara på ev. frågor. Intresset var stort och här skapades en fin grund att stå på inför fortsatt arbete på Grönland.
Dagen före avfärd hem innehöll ett fjordsafari dock utan att vi fick se någon levande val. Sjöturen som omfattade fyra timmar var ändå mycket innehållsrik inte minst tack vare en utmärkt guide
Hedrande uppdrag
– Att ha fått bidraga med föreläsningarna samt fått vara med om bildandet av Generalförsamlingen på Grönland känns mycket hedrande, säger FUB-representanterna Inger Olsson och Jan-Åke Wendel
Fortsatt projektarbete
Ytterligare två träffar ingår i projektet och en av dessa kommer att förläggas utanför Grönland. Mycket talar för att det blir Sverige och ev. Skåne.
Kontaktuppgifter:
Riksförbundet FUB Kanslichef Lars Stensborg 08-508 866 25
Inger Olsson 073-6765756
Jan-Åke Wendel 0738-552777 eller 044-122550