


Nytt projekt har startat: Mitt vuxenliv – Livskunskap
Den 1 september 2020 startade FUB ett nytt projekt.
Arbetsnamnet på projektet var ”Mitt bästa jag”. Men nu är det bestämt vad projektet ska heta: ”Mitt vuxenliv – Livskunskap”
Projektet ”Mitt vuxenliv” ska göra en kurs för gymnasiesärskolan om föräldraskap. Projektet ska också ta fram en utbildning på webben, om föräldraskap.
Materialet ska kunna användas i skolan och på fritiden av unga personer med intellektuell funktionsnedsättning som vill veta mer om hur det är att vara förälder. Det kommer också bli material som anhöriga och personal kring ungdomarna kan använda.
Varför har vi startat det här projektet? Oplanerade graviditeter är mycket vanligare för tjejer med lindrig intellektuell funktionsnedsättning. På gymnasiesärskolan på Högbergsskolan i Tierp har de oplanerade graviditeterna minskat avsevärt, när eleverna fick veta vad det innebär att få barn.
Projektet är ett samarbete mellan FUB, SUF Kunskapscentrum i Uppsala, Begripsam och Axess Lab.
Sex gymnasiesärskolor runtom i landet kommer också vara med. Eleverna där ska vara med under hela tiden som kursmaterialet görs.
Projektledare är Ewa-Maj Rasmusson Säter, 08-508 866 56, 070-281 86 17, ewa-maj@fub.se.
Pengarna för att driva projektet kommer från Arvsfonden.
Läs mer
Projektledare Ewa-Maj Rasmusson Säter kommer närmast ifrån FUB Stockholms län. Hon har en bakgrund som pedagog, projektkoordinator och utbildare i socialt ansvarstagande och hälsa. I projektteamet finns också Rose-Marie Berglund som pedagogisk utvecklare. Rose-Marie är lärare på Högbergsskolan i Tierp som är en av de gymnasiesärskolor som medverkar i projektet.
En av slutprodukterna i projektet är ett interaktiv och webbaserat undervisningsmaterial som utvecklas tillsammans med föreningen Begripsam. Materialet kommer att ingå i lärplattformen DigiJag som lanseras under hösten 2020 som ett resultat av FUB:s Arvsfondsprojekt DigiJag. Begripsam är specialister på kognitiv tillgänglighet och inkluderande metoder och under hela utvecklingsprocessen kommer eleverna på gymnasiesärskolorna vara delaktiga så att materialet testas och anpassas utifrån målgruppen.