


Nytt verktyg i DigiJag
Arvsfonden ger mer pengar för att göra ett nytt verktyg inom FUB-projektet DigiJag.
Projektet kan nu ta fram ett verktyg för att anpassa appar efter en person eller en grupp.
Klicka på Läs mer för mer info och kontaktpersoner!
Läs mer
Riksförbundet FUB har i dagarna fått besked att Arvsfondsdelegationen har beviljat ett tilläggsanslag på 1 430 400 kr för att utveckla ett nytt verktyg som en del av FUB:s pågående Arvsfondsprojekt, Min digitala lärplattform DigiJag – en kognitivt tillgänglig lärmiljö.
– Idag lägger vi stora resurser på att leta appar som ska fungera för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Tyvärr blir det sällan riktigt bra eftersom den som använder appen oftast tvingas anpassa sig till en viss mall. Nu får vi istället ett verktyg där vi kan skräddarsy lösningar efter individen eller den specifika gruppen vi jobbar mot, säger Kerstin Gatu projektledare.
Under det pågående arbetet med lärmiljön DigiJag har det framkommit många önskemål från personer med intellektuella funktionsnedsättningar, anhöriga, personal inom LSS, lärare, med flera, om olika applikationer som kan förenkla vardagen/skoldagen och öka personens delaktighet och självständighet.
Med det nya verktyget som nu tas fram med det utökade stödet från Arvsfonden, kan applikationer och annat material anpassas efter individer, grupper eller verksamheter. Det material och de mallar som skapas med verktyget kommer att finnas tillgängliga genom DigiJag och blir ett viktigt bidrag till DigiJag:s ”dela-kultur”.
– Stödet från Arvsfonden gör det möjligt att gå vidare och utveckla ett verktyg för att skapa applikationer för lärande. Vi kallar det att vi ska skapa ett ”författarverktyg”. På det sättet kan flera personer skapa resurser för lärande, som sedan kan delas av många på DigiJag, säger Stefan Johansson, VD på Begripsam AB och ansvarig för utformningen av DigiJag och det nya verktyget.
Projektet DigiJag drivs av Riksförbundet FUB i samarbete med Mora Folkhögskola, Begripsam AB och Axesslab och finansieras av Arvsfonden.
Kontaktpersoner
Mora folkhögskola:
Kerstin Gatu
kerstin.gatu@morafhsk.se
070 257 00 62
Begripsam:
Stefan Johansson
stefan.johansson@begripsam.se
070 823 10 64