Hoppa till innehåll

Öppet brev: 25 organisationer kräver svar

Publicerad:

FUB har tillsammans med 24 andra organisationer skrivit ett öppet brev till regeringen, Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. Vi vill ha svar på frågor om skydd mot smitta under coronakrisen.

Personer som tillhör en riskgrupp ska få ersättning i höst. Men de flesta anhöriga till personer i riskgrupp kommer inte att få någon ersättning.

25 organisationer kräver svar om smittskyddshanteringen under coronapandemin – pressmeddelande från Funktionsrätt Sverige

Öppet brev från 25 organisationer om smittskydd under coronapandemin, 7 juli 2020

– Det är så mycket som är oklart. Det handlar om allvarliga frågetecken om smittskydd och om vad besluten om ersättningarna grundar sig på. Vi vill ha svar, säger Elisabeth Wallenius, ordförande i Funktionsrätt Sverige.

Läs mer

– För personer som riskerar ett särskilt allvarligt sjukdomsförlopp vid covid-19 och deras närstående är situationen med corona fortfarande lika akut, den har inte förändrats för att sommaren slagit ut i blom, säger Elisabeth Wallenius, ordförande i Funktionsrätt Sverige. Merparten av dessa personer har sedan pandemin bröt ut tagit sitt fulla ansvar, följt myndigheternas rekommendationer och suttit isolerade, oavsett om det innebär att man får stanna hemma från arbetet utan ersättning, eller till och med förlorar sitt arbete. Och de har nu snart fem månader senare fortfarande inte fått ett öre i ersättning från staten för att klara sin situation. Konsekvensen för många är en havererad ekonomi.

Funktionsrätt Sverige är en bred samarbetsorganisation med 46 funktionsrättsförbund som tillsammans representerar ca 400 000 människor.