Hoppa till innehåll

Ovaccinerade borde inte arbeta i LSS-verksamhet

Publicerad:

FUB håller med Statens medicinsk-etiska råd, när de säger att personer som arbetar med äldre och personer med funktionsnedsättningar har en skyldighet att vaccinera sig mot covid-19.

Uttalande om vaccination mot covid-19 av vård- och omsorgspersonal (länk till webbplatsen för Statens medicisk-etiska råd)

Vi vet att vuxna med Downs syndrom och intellektuell funktionsnedsättning har en högre risk för att bli allvarligt sjuka och att dö i covid-19.

– Personer med intellektuell funktionsnedsättning har rätt att slippa bli allvarligt sjuka i covid-19, säger Christina Heilborn, FUB:s förbundssekreterare. Det är viktigare än personalens val att vaccinera sig eller inte.

Läs mer

Folkhälsomyndigheten har nyligen gått ut med en uppmaning till arbetsgivare (2021-09-15) om att öka ansträngningarna för att personal som arbetar nära riskgrupper ska vara vaccinerad mot covid-19. Det är bra, men FUB vill gå ett steg längre när det gäller personal inom LSS-verksamhet:

– Kräv vaccination vid nyanställning och omplacera personal som vägrar att vaccinera sig, säger Christina Heilborn. Liv och hälsa för personer med intellektuell funktionsnedsättning måste gå före personalens vaccinovilja. Chefer inom LSS-verksamhet kan inte bara förhålla sig till arbetsrätten utan de måste också värna rätten till goda levnadsvillkor för personer med LSS-insatser.