Pengar från regeringen höjer inte hab-ersättningen

I år kunde kommuner söka ett pengar för att införa habiliteringsersättningen, eller höja habiliteringsersättningen. Regeringen bestämde att 350 miljoner kronor ska gå till detta.

Men många kommuner struntar i pengarna.

I Sverige finns 290 kommuner. Förra året hade 35 av dem inte habiliteringsersättning. Nu är det nio kvar som inte har habiliteringsersättning för personer som har daglig verksamhet enligt LSS. Så flera kommuner har använt pengarna för att införa habiliteringsersättning. Men nästan en tredjedel av kommunerna har inte begärt att få några pengar alls. Några kommuner har bara begärt att få en del av pengarna.

– Många kommuner väljer att inte höja habiliteringsersättningen, säger Riksförbundet FUB:s ordförande Harald Strand. Man misstänker förmodligen att pengarna bara kommer att finnas i år och vill inte riskera att själv behöva fortsätta betala en höjd habiliteringsersättning nästa år.

– Pengarna från regeringen har inte gjort att personer som har daglig verksamhet får bättre ekonomi, säger Eva Borgström, intressepolitisk samordnare på FUB.

Läs mer

Publicerad:
fredag 24 augusti 2018
Nyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se
hehejNyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se