


Sätt stopp för brottsliga gode män
Hundratals miljoner kronor verkar vara borta från konton som gode män har hand om. Det berättade SVT under helgen:
Gode män polisanmäls inte – trots fiffel
God man plundrade Lenas konto – hon hade knappt råd med mat
FUB:s förbundsstyrelse är mycket kritiska mot Överförmyndaren i Skövde, Jan Wallgren. Han lät bli att undersöka misstankar, för att inte förlora gode män, säger han. Men de är i så fall ”dåliga män” och måste bort.
FUB undrar hur gode män rekryteras i Skövde? En god man eller förvaltare ska vara en person som vet vad som är rätt och fel, och väljer det som är rätt.
Att sådant här får hända är ett hårt slag i ansiktet på FUB:s medlemmar som har god man eller förvaltare. Återigen ser vi myndigheter som inte följer lagen. Överförmyndaren ska skydda den som inte kan föra sin egen talan, men istället skyddar de ”dåliga män”. FUB kräver ett stopp för detta!
Klicka på ”Läs mer” för att läsa hela uttalandet av FUB:s förbundsstyrelse.
Läs mer
100 tals miljoner kronor verkar vara borta hos Överförmyndarnämnderna i landet med förklaringen att de gått rakt in på de gode männens konton eller så saknas det kvitton. Det talar Länsstyrelsernas samtliga inspektionsrapporter mellan åren 2012-2015 inspektionsrapporter om enligt SVT.
Riksförbundet FUB för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning ställer sig mycket kritiska till Överförmyndarverksamheternas roll efter gårdagens tv-inslag om Lena som efter hjälp av sin boendestödschef trots avrådan från Överförmyndarnämnden polisanmälde sin gode man för att ha förskingrat 150 000. Överförmyndarnämnden i Skövde (Jan Wallgren) oprofessionella, loja och upprörande uttalande kring varför sådant här fortfarande sker trots hårdare regleringar om redovisningsskyldighet är ett hårt slag i ansiktet på FUB:s medlemmar som har god man samt förvaltare. Riksförbundet FUB ser åter igen exempel på hur rättssäkerheten inte är garanterad för denna målgrupp, att myndigheter åter igen struntar i legalitetsprincipen och istället upprättar sina egna lagar och visar på godtycklighet.
”Det kan vara lättare att låta saker passera än att ständigt bråka man kanske inte lägger sig på en så noggrann nivå som man annars borde – annars kan man riskera att missta gode män”. Det är inte längre talan om gode män vid förskingring utan uppenbart olämpliga ”dåliga män”. Dessa måste bort för att allmänheten ska återfå förtroendet för Överförmyndarnämnderna. Medvetna noggranna kontroller ska göras vid misstanke om förskingring eftersom det ingår i Överförmyndarens tillsynsuppdrag. Det går inte att missa att sjukersättning går till god mans konto eller att ett av huvudmannens konto är tömt. Kan Överförmyndaren inte ens se detta vid en anmälan utan istället godkänner gode mannens redovisning trots polisanmälan från boendestödschef så kan kompetensen hos Överförmyndaren ifrågasättas och skulle man jämföra Överförmyndaren med privatpersoner så skulle Överförmyndaren kallas för medbrottsling.
Respekt för legalitetsprincipen som finns stadgat i Regeringsformen är ett av kännetecknen på en rättsstat och lagbundenheten gäller den offentliga makten. Syftet med regleringen är att domstolarnas och andra myndigheters godtycke begränsas och att medborgarnas rättssäkerhet främjas. Regleringen finns till för situationer som i Skövde där Jan Wallgren har undergrävt medborgarnas rättssäkerhet genom sitt subjektivt tyckande om att det viktigaste är att inte störa gode män för mycket, trots uppenbar förskingring. Jan Wallgren stödjer därmed att gode män förskingrar pengar hos sina gode män emellanåt.
Förskingring kallas det brott som finns stadgat i 10 kap. brottsbalken och som begås när en person som fått annans egendom i sin besittning med skyldighet att utge eller redovisa egendomen tillägnar sig den eller på annat sätt åsidosätter vad han har att iaktta för att kunna fullgöra sin redovisningsskyldighet. En god man som förskingrar pengar från sin huvudman missbrukar det särskilda förtroende som uppdraget som god man innebär.
Vidare är Riksförbundet FUB mycket frågande till hur rekryteringen i Skövde av gode män går till. Den som utses till god man eller förvaltare ska, enligt föräldrabalken, vara en rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig man eller kvinna. Med egenskapen rättrådig avses att det ska vara fråga om en person som i olika situationer känner till vilka lagar som finns att tillämpa, vad som är rätt och fel, och då väljer det som är rätt. Att vara rättrådig innebär således att personen i fråga inte begått några brottsliga gärningar och är en god samhällsmedborgare. Vissa särskilda typer av brott som t.ex. ekonomisk brottslighet, ska istället leda till att den person som begått ett sådant brott är att anse som direkt olämplig för ett uppdrag som god man eller förvaltare. Uppdraget är viktigt eftersom tanken med det är att alla i Sverige ska få lika rätt oavsett förmåga. Kollar Skövde upp detta i samband med sina tillsättanden av gode män eller vill man inte vara för frågvis?
I varje svensk kommun ska det finnas en överförmyndare eller en överförmyndarnämnd med uppgift att utöva tillsyn över förmyndares, förvaltares och gode mäns förvaltning. Detta för att inte rättsförluster skall uppstå för dem som av olika anledningar inte kan förvalta sin egendom, föra sin talan och tillvarata sina rättigheter. Överförmyndaren utses av kommunfullmäktige och verksamheten styrs av föräldrabalken. Det är därför Överförmyndarnämnder existerar och har tydliga regleringar om sitt uppdrag men om inte de utövar tillsyn vid tydliga misstankar om brott utan istället värnar om ”dåliga män” så är det inte rent faktiskt en tillsynsmyndighet utan istället fråga om maktmissbruk. FUB kräver att maktmissbruket stoppas hos Överförmyndarnämnderna och att de tar sitt lagenliga tillsynsansvar på allvar och inte skyddar brottslig verksamhet.
FUB:s förbundsstyrelse