Hoppa till innehåll

Slutseminarium för Volymen på max

Publicerad:

FUB:s projekt Volymen på max tar snart slut. Välkommen på digitalt slutseminarium!

Datum: 23 mars 2021

Tid: 13:00-15:00

Sedan 2018 har Riksförbundet FUB drivit ungdomsprojektet projektet ”Volymen på max”. När Volymen på max nu ska avslutas startade FUB:s nya ungdomsnätverk Ung i FUB.

På slutseminariet kommer de som varit med i projektet prata med inbjudna gäster. Det kommer handla om varför ett nätverk som Ung i FUB behövs, och om erfarenheter från deltagare, samtalsledare och lokalföreningar.

Tryck här för att anmäla dig. Anmäl dig senast den 21 mars 2021.

Seminariet kommer att teckentolkas och textas live. Det kommer gå att se seminariet i efterhand på vår Youtube.

Under Bilagor finns en inbjudan att ladda ner och skriva ut.

Frågor? Kontakta Elin Bonnier, elin.bonnier@fub.se eller 070 732 68 26.

Postkodlotteriets logotyp

FUB:s ungdomsprojekt Volymen på max har finansierats av Postkodlotteriet.

Anna Ringströms intervju med Christina Heilborn om Ung i FUB:

Läs mer

I projektet Volymen på max har FUB arbetat för att organisera unga med intellektuell funktionsnedsättning. Med deltagarbaserade metoder har projektet stärkt deltagarna att ta större plats och göra sina röster hörda. Projektet har riktat sig till en målgrupp som både i dagsläget och historiskt sett varit utestängda från sammanhang för påverkan och inte själva kunnat eller tillåtits föra sin egen talan.

Med normkritik, egenmakt och deltagarbaserade metoder har projektet utvecklat och stärkt deltagarnas möjligheter att ta större plats och göra sina röster hörda. Resultat är en banbrytande organisering av grupper av unga med intellektuell funktionsnedsättning på ett flertal orter i Sverige vilket i sin tur har blivit startskottet för FUB:s nya ungdomsnätverk Ung i FUB.

– Idén till Volymen på max föddes från en vilja att förändra det faktum att unga personer med IF ofta stängs ute från stora delar av samhället och är en grupp som på flera sätt har sämre levnadsvillkor än andra ungdomar. Unga personer med intellektuell funktionsnedsättning har större andel arbetslöshet, fler sjukskrivningar och deltar i det politiska rummet i lägre utsträckning än den övriga befolkningen. Unga kvinnor med IF är dessutom särskilt utsatta och utsätts för flerfaldig diskriminering på grund av sitt kön och sin funktionsnedsättning, säger Elin Bonnier, huvudprojektledare för Volymen på max.

Elin Bonnier Fotograf Linnea Bengtsson

I projektet har Riksförbundet FUB arbetat tillsammans med sina lokalföreningar och andra lokala aktörer, såsom gymnasiesärskolor och civilsamhället, för att nå ut till och organisera unga med intellektuell funktionsnedsättning. Ett av framgångsrecepten för detta har varit arbetssätt och metoder som utgår från målgruppens behov och egna önskemål.

– Genom att arbeta med ungdomsgrupper i första hand i Uppsala och Klippan/Åstorp har vi tillsammans med deltagarna format våra möten och utforskat olika metoder för att göra sin röst hörd. Arbetet har fokuserat på rättigheter, egenmakt och möjligheten att ta större plats, både i samhället och inom den egna organisationen, säger Elin Bonnier.

När projektet nu avslutas tar FUB till vara på de erfarenheter och kunskaper som genererats, bland annat i form av en handbok för framtida samtalsledare och deltagare. Under projekttiden har även etableringen av FUB:s nya ungdomsnätverk ”Ung i FUB” påbörjats. Förhoppningen är att nätverket ska få nationellt genomslag och att arbetet för delaktighet och allas lika värde ska förbättra villkoren och möjligheterna för unga med intellektuell funktionsnedsättning:

– Det finns ingen snabb lösning på de strukturella problem som påverkar vår målgrupp negativt. Däremot vet vi att viljan att engagera sig bland unga med intellektuell funktionsnedsättning finns, men också att det krävs satsningar som fokuserar på just deltagande, egenmakt och organisering. I projektet Volymen på max har vi haft möjlighet att starta upp ett långsiktigt arbete för engagemang hos FUB:s unga medlemmar, säger FUB:s förbundssekreterare Christina Heilborn.

Christina Heilborn FUB:s förbundssekreterare Fotograf: Charlotte Ruckl