Hoppa till innehåll

Stärk LSS – Stärk rätten till en god hälsa

Publicerad:

Vi blir friskare av att röra på oss!

Tyvärr är dålig hälsa vanligare bland personer med intellektuell funktionsnedsättning än i övriga befolkningen.

För att fler ska bli friskare är det viktigt att personal inom LSS har kunskap om hälsa. Det behöver också finnas tillräckligt med personal som kan följa med och träna!

Dela gärna vår film om rätten till en god hälsa.

Läs mer

Att fysisk aktivitet påverkar vår hälsa positivt och bidrar till ett ökat välbefinnande är ingen nyhet. Fysisk aktivitet kan tillsammans med hälsosamma matvanor förebygga ohälsa som bl.a. hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, fetma och psykisk ohälsa.

Enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer för fysisk aktivitet och stillasittande bör vuxna ägna sig åt pulshöjande fysisk aktivitet i minst 150 – 300 minuter per vecka. Men Folkhälsomyndigheten konstaterar att hindren för fysisk aktivitet är särskilt stora för personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF), som har stöd enligt LSS. Enligt Folkhälsomyndigheten uppnår endast 9 procent av personer med IF den rekommenderade mängden fysisk aktivitet. De är dessutom mer stillasittande än befolkningen i övrigt.

Förutom att det inte finns tillräckligt med personal och kunskap, kan även annat påverka, som att personer med IF nekas LSS-insatsen ledsagning eller inte har råd att köpa ett träningskort.