Hoppa till innehåll

Statens ansvar att alla kan ha e-legitimation

Publicerad:

”Sverige måste en införa en statlig e-legitimation” skriver Anna Kinberg Batra.

Hon utreder vad staten ska göra när det gäller betalningar.

– Man får stora problem i vardagen när man inte kan använda bank-id, säger Markus Petersson, ordförande för Inre Ringen Sverige (FUB:s medlemmar med intellektuell funktionsnedsättning, IF).

– Det finns mycket som är bra med det digitala samhället, men många hamnar utanför, för att de inte har samma möjligheter som andra.

FUB har länge sagt att staten behöver se till att det finns en e-legitimation som kan användas av alla. Många personer med IF får nämligen inte bank-id.

– Det är diskriminering, säger FUB:s förbundssekreterare Christina Heilborn.

– Alla har rätt att vara en del av vårt samhälle. Med en e-legitimation som alla kan använda tar staten ansvar för det.

Läs mer

I en debattartikel på DN Debatt den 16 november skriver Anna Kinberg Batra bland annat om det orimliga i att personer med funktionsnedsättning kan ha stora svårigheter att legitimera sig elektroniskt eftersom man saknar tillgång till mobilt bank-id.

FUB har länge drivit frågan om behovet av en statlig e-legitimation som kan användas av alla. Många personer med IF nekas bank-id med hänvisning till funktionsnedsättningen.

– Det är diskriminering. Tillgång till samhällets alla delar är en mänsklig rättighet. Genom en statlig e-legitimation tar staten ansvar för allas rätt att kunna identifiera sig och använda samhällets tjänster, säger FUB:s förbundssekreterare Christina Heilborn.

En person med IF kan behöva stöd för att få tillgång till digitala tjänster. Det finns idag många hinder för gode män och anhöriga att ge stöd om personen med funktionsnedsättning inte själv kan använda en e-legitimation.

– Det måste finnas säkra identifikationslösningar som gör det praktiskt möjligt för exempelvis en god man att hjälpa sin huvudman, säger Christina Heilborn.

Läs mer:
FUB: Ta fram statlig e-legitimation som alla kan använda