


Välfyllda Intradagar 2017
2017 års Intradagar, 25-16 september, var fulla av kunskap och inspiration för de över 320 deltagarna. Elisabeth Langran var moderator. FUB ordnar Intradagarna tillsammans med Tidskriften Intra.
Klicka på Läs mer här nedanför att läsa mer och se bilder från Intradagarna. Läs också om Intradagarna 2017 på Nka:s webbplats.
Blir du sugen på att vara med på nästa års Intradagar och få en massa kunskap på föreläsningar och i Intras specialnumret? Boka in 24-25 september nästa år!
Läs mer
Conny Bergqvist har gått i pension från sitt arbete på Riksförbundet FUB och talade om sina erfarenheter av det. Thomas Jansson, FUB:s förbundsordförande, knöt an till det Conny berättade och uppmanade alla deltagare, som är en del av stödet till personer med utvecklingsstörning, att vara med och skapa en god ålderdom och självbestämmande för alla.
Niklas Altermark hade rubriken ”Hur utövas makt i gruppbostäder?”. Han menar att makten inte försvann utan förändrades i och med att institutionerna ersattes av gruppbostäder.
Gunnel Andersson och Hjördis Gustafsson, forskare från FoU Södertörn, fortsatte med ett liknande tema, ”Självbestämmande – ett dilemma i gruppbostäder?”.
Tuva Lund från Botkyrka kommun som 2016 fick Heja Olikas utmärkelse ”Årets LSS- kommun”. Tuva Lund är kommunalråd och ordförande i vård- och omsorgsnämnden och hon berättade hur viktig samverkan med FUB Botkyrka Salem varit.
Cecilia Olsson, här med moderator Elisabeth Langran, talade om ”Att förstå sin egen diagnos eller utredning”. Cecilia är fil dr i specialpedagogik och har både forskat och arbetat i särskola. Hon visade en film, ”Räcker orken”, där hon pratar med eleven Erika om att fokusera i skolan med olika strategier. Både filmen och delar av Cecilia Olsson presentation finns på Intras webbplats.
Peter Hedström Durhan är projektledare på socialförvaltningen i Luleå och har arbetat med att få in AKK (Alternativ Kompletterande Kommunikation) i LSS-verksamheter.
Ida Kåhlin är arbetsterapeut med lång erfarenhet av LSS-verksamheter. I sin doktorsavhandling har hon undersökt hur livet är för äldre som bor i gruppbostäder. Fler och fler äldre bor i gruppbostad.
Alla föreläsare på Intradagarna finns med i specialnumret av Intra, intervjuade eller som artikelförfattare. Här syns Ida Kåhlins handfasta tips.
Soran Ismail talade om hur viktigt det är att få vara innanför i samhället. Se hans hälsning till alla som arbetar för personer med utvecklingsstörning längst ner på sidan.
Eftermiddagsfika på den första av årets Intradagar.
På Intradagarna finns alltid intressanta utställningar, till exempel projektet ”Med rätt att handla”, som drivs av Sveriges konsumenter. Agneta, längst till vänster, och Ann-Sofi, till höger, från Gröndals servicebostad har varit med och tagit fram Konsumentguiden, med tips och råd för att bli en trygg, medveten och självständig konsument. Andra utställare var till exempel Nationell kompetenscentrum anhöriga, Nka, Misa och Arvsfondsprojektet ”Anpassad IT- Vägen till Digital erfarenhet”.
Egon Rommedahl är teolog, leg. psykoterapeut och handledare. ”Att möta människor” är hans rubrik. Hur ska samtalet vara för att leda till utveckling? För det första med att vara nyfiken på människan!
Hans Goine har forskat om aktivitetsersättningen. I specialnumret av Intra finns en artikel om detta.
Malin Broberg är legitimerad psykolog och professor vid psykologiska institutionen i Göteborg. ”Vanliga föräldrar under ovanliga omständigheter – Vilket stöd behöver föräldrar till barn med funktionsnedsättning?” var hennes rubrik. Malin Broberg ifrågasatte sättet att vänta in att familjen själva ska säga vilket stöd de vill ha, istället för att berätta vilket stöd som finns att få (från professionella som faktiskt har varit med många gånger förut, till skillnad från föräldrarna som fått ett barn med funktionsnedsättning).
Thom Axelsson berättade om intelligensmätningar genom historien. Han ställer frågan om mätningarna är till någon nytta eller blir ett sätt att stänga in människor i fack?
Kung Saga är den arga och glittriga gymnasiesärskolan! De gjorde en musik- och videoföreställning om att krossa fördomar och ge alla en plats i samhället.
Hans Hallerfors från Intra delade ut årets Intrapris till Christina Renlund. Läs en intervju med Christina Renlund på hejaolika.se.
– Intrapriset är det finaste priset jag kunde få, sa Christina Renlund. Hon pratade om Karl Grunewald som en väldigt viktig person för personer med utvecklingsstörning.
Motiveringen: ”Efter 30 år som psykolog, främst inom barnhabiliteringen, började Christina Renlund sammanfatta sina kunskaper och erfarenheter. I en rad böcker och otaliga föredrag har hon visat oss hur vi kan hjälpa barn med funktionsnedsättning att berätta. Hon har byggt kunskap utifrån från det barn, syskon och anhöriga själva säger och hon har idogt pekat på barns behov av att förstå och bli lyssnade till. Christina har lärt tusentals professionella och föräldrar att bli bättre på att prata med barn.”
Gunilla Malmborg, ny LSS-utredare, samtalar efter sitt föredrag om LSS-utredningen med Judith Timoney, som också arbetar med LSS-frågor, på FUB och Funktionsrätt Sverige.
Intradagarna avslutades med panledebatt: För och emot vinstdrivna verksamheter inom LSS Moderator Elisabeth Langran, i mitten, presenterar deltagarna. Från vänster:
Hans Hallerfors från Intra ersätter skribenten Kent Werne som fått förhinder
Torbjörn Dalin, ombudsman på Kommunal
Håkan Tenelius från Vårdföretagarna
Zeinab Daugaard från PARO, privata assistansanordnares riksorganisation