


Våra frågor till partierna
Nedan i ”Läs mer” finns frågor som vi vill diskutera med våra politiker. De ingår i de huvudområden vi verkar för och där vi försöker uttrycka de funktionsnedsattas talan.
Nedan i ”Läs mer” finns frågor som vi vill diskutera med våra politiker. De ingår i de huvudområden vi verkar för och där vi försöker uttrycka de funktionsnedsattas talan.
Läs mer
Arbete/Daglig verksamhet –
1 Hur menar ditt parti att en centralisering av Ö-Gruppen ger kvalitetsförbättringar samt större och bredare arbetsinnehåll?
2 Är ditt partis intention att locka till sig arbetstagare från andra kommuner till Ö-Gruppens verksamhet i och med införandet av LOV?
3 Hur ska personalens kompetens stärkas ytterligare med inriktning på funktionsnedsättningar som idag inte tillgodoses med daglig verksamhet?
4 Vilken är rätt bemanning vid arbetsplatser för de funktionsnedsatta (läs Ö-Gruppen). Frågan är ställd med utgångspunkt från kvalitet och rätt individuell stimulans. Vi ser ett fokus på besparingar och är oroade att verksamheten drabbas negativt vid t.ex. sjukdom i personalen som i sin tur drabbar arbetstagaren som inte får beslutad insats.
5 Hur vill ditt parti säkerställa bästa dagliga verksamhet för funktionsnedsatta i Lidingö?
6 Hur kan du som politiker säkerställa att kvaliteten i kommunens insatser uppfyller lagens intentioner? Hur ställer sig ditt parti till att vidareutveckla och skapa det bästa kvalitetssäkringssystemet där du får insikt i hur verkligheten ser ut i realtid och över tid.
7 Är det rimligt att de funktionsnedsatta ska betala c:a 20:- per dag för sin resa till arbetet när deras lön kan vara så låg som 5:- per timme?
8 Är ditt parti för bevarandet av Transportservice i kommunens regi?
Exempel från vardagen i Lidingö idag – 6 arbetstagare på en enhet varav 3 behöver ständig tillsyn för att undvika incidenter bemannas idag av 2 personal. Situation uppstår med en personal frånvarande vad görs för att säkerställa bemanning? – svar från ledningen i Lidingö Stad ger lösningen att då får personal tas in från närliggande arbetsplats. Denna närliggande arbetsplats har 12 arbetstagare med 2-3 personal. Svaret uppfattar FUB Lidingö som att Lidingö Stad flyttar problemet.
9 Hur säkerställs att alla blir sedda på sin arbetsplats av rätt personal med rätt kompetens?.
Hälsa –
10 Vill ditt parti verka för att skapa en modell med ett team bestående av läkare och sjuksköterska i Lidingö. Det kommer att kräva förhandling mellan kommun och landsting för att få ett undantag? Inspiration kan hämtas från Hospis Lidingö.
Fritid –
11 Hur kan vi i Lidingö – Hälsans Ö – skapa en meningsfull och aktiv fritid för de funktionsnedsatta. Har ditt parti intresse av att bli drivande och hur? Bowlinghallen var en bra samlingspunkt och nu är en simhall på gång och är vi nyfikna på vad som kan utvecklas vidare. Vilka möjligheter och visioner har ditt parti för de funktionshindrades fritid?
12 Har ni tagit del av FUB Lidingös vision för den nya simhallen? (Finns på FUB Lidingö hemsida).
13 Hur bidrager ditt parti för att den nya simhallen ska bli en simhall för alla?
Boende –
14 Vilken syn har ditt parti gällande kvalitet i boende för de funktionsnedsatta som alla är olika? Hur ska personaltäthet och kontinuitet säkerställas över tid samt en god konstruktiv dialog och information skötas med anhöriga/god man.
15 Hur säkerställs att det alltid finns personal tillgänglig vid oförutsedda händelser?
Generellt –
16 Vilken bild har du och ditt parti om personalomsättning och trivsel på jobbet inom Lidingö Stad?
17 Kommer ditt parti att fortsätta säkerställa habiliteringsersättning (lön 20:- per timme) även om det inte kommer stimulansbidrag från Regeringen?
18 Är de funktionsnedsatta rätt grupp att belasta med besparingar? De är bland landets fattigaste med under minimi-inkomst utan valmöjlighet till bostad, arbetsplats, lönedialog och kan mycket sällan föra sin egen talan?
FUB Lidingö vill med dessa frågor uppmuntra till en utvecklande och inspirerande dialog med och mellan de partier som accepterat vår inbjudan.