


Vi blir också äldre – konferens 18 november
Sista veckan för anmälan – senast 2 november!
FUB, Svenskt Demenscentrum, Äldrecentrum och Forum Carpe ordnar den 18 november 2015 den fjärde konferensen för hela landet om personer med utvecklingsstörning som åldras.
Konferensen är för alla som ger stöd till personer med utvecklingsstörning som åldras. Det kan vara både chefer och medarbetare i vård och omsorg, anhöriga, politiker och andra.
Vi blir också äldre – livsvillkor för personer med utvecklingsstörning – information och anmälan
Läs mer
Om programmet för ”Vi blir också äldre – livsvillkor för personer med utvecklingsstörning”:
Moderator är Susanne Rolfner Suvanto.
Conny Bergqvist från Klippan och FUB berättar om sin egen erfarenhet av att åldras och ha en utvecklingsstörning.
Stina Knutsson, som är vårdlärare på Lärgården, talar under rubriken ”Hur talar man om döden med personer med utvecklingsstörning?”
”Palliativ vård och rätten att dö hemma” är ämnet för Britten Askestad, som är sjuksköterska och utvecklingsledare på Äldrecentrum.
FUB:s kommitté för åldrande berättar vad FUB arbetar med.
Margareta Lunde-Martinson, före detta LSS-sjuksköterska och Årets smärtsjuksköterska 2011, talar om att upptäcka smärta.
I Kungsbacka kommun har man erfarenheter av att använda Tidiga Tecken. Christina Karlsen, metodutvecklare, och Josefin Wikner, arbetsterapeut, berättar om det.
”Delaktighet (även) på äldre dar – så kan stödet i vardagen förändras” är Ida Kåhlins rubrik. Hon är filosofie doktor och legitimerad arbetsterapeut.
Kent Thuresson, som är överläkare, neuropsykiatri, Sahlgrenska universitetssjukhuset, föreläser om åldrande för personer med utvecklingsstörning – fysiskt och psykiskt.
Katarina Lindblad är socionom och musikterapeut. Hon berättar om hur alla kan bli berörda och berikade av musik. Musiken är ett alternativt sätt att kommunicera.