


Viktig debatt om flytt av särskolan till Söderskolan.
Tisdagen den 1 november hade Falkenbergs FUB bjudit in föräldrar, lärare, andra berörda och politiker till ett möte på Vesterhavsskolan. Syftet var att få svar på frågor om vad som ligger till grund för det beslut som fattats att flytta särskolan till Söderskolan höstterminen 2017.
Drygt 50 personer var närvarande och hade möjlighet att ställa frågor.
FUB:s ordförande Karin Borgström hälsade alla välkomna.
Karin informerade kort om Falkenbergs FUB och varför föreningen var angelägen om att kalla till detta möte.
Kvällen inleddes med en föreläsning av Therése Mineur, lektor i handikappvetenskap på högskolan i Halmstad. Therése arbetar med forskning ur ett elevperspektiv. Föreläsningen handlade om ”En särskild skolform eller en särskiljd skolform.”
Allt från hur särskolan bildades och hur den sedan under åren utvecklats till vad den är idag. Therése gav oss många tänkvärda ord och synpunkter på vad man bör ta hänsyn till när man gör förändringar för barn med funktionsnedsättning. Det är helt ofattbart att ingen konsekvensanalys är gjord innan beslutet togs anser Therése.
Efter föreläsningen hade Inger Svensson, lärare på Tullbroskolan begärt en stund för att tillsammans med en kollega redogöra för den konsekvensanalys som de själva gjort. I den låg många viktiga aspekter på de konsekvenser det får att flytta skolan från stan. Det är mycket mer än skog dessa barn behöver.
Därefter fanns det möjligheter för alla att ställa frågor till närvarande politiker om på vilka grunder beslut är fattat. Susan Pettersson/KD var den enda närvarande av de som varit med och fattat beslutet.
Susan meddelande mot slutet av kvällen, att hon inser och erkänner att man inte varit tillräckligt informerade om vad beslutet skulle få för konsekvenser. Susan lovade också ett nytt möte, som kommunen kommer att bjuda in föräldrar, lärare och FUB till.
Detta gav oss en förhoppning om att det kanske skulle gå att tänka annorlunda.
FUB vill rikta ett stort tack till Vesterhavet som med kort varsel upplåtit lokalen till oss och till Therése Mineur som också med kort varsel kunde komma och ge oss viktig faktainformation om förutsättningarna för våra barn i särskolan. Det stärkte oss mycket.
Tack till er politiker som tagit sin fritid i anspråk och ville vara med den här kvällen.
Till sist ett stort tack till lärare, föräldrar och andra anhöriga som var på plats och ställde konkreta bra frågor och såg till att öka förståelsen för våra barn i särkolan. Tillsammans kan vi göra skillnad.
Under Läs mer hittar du ytterligare sammanfattning av kvällen från Hallands Nyheter.
Läs mer
Utdrag ur Hallands Nyheter 2016-11-02
Särskoleflytten: Föräldrar fick inte många svar på sin kritik
Det var, för att uttrycka sig försiktigt, ingen lysande kväll för den borgerliga alliansens utbildningspolitiker i Falkenberg.
Deras nästan fullständiga frånvaro från mötet, där föräldrar och skolpersonal ville ha svar på sin kritik mot den planerade flytten av grundsärskolan till Heberg, sågs som en maktens arrogans. Men ändå ingen fullständig frånvaro. För Susan Pettersson, som representerar Kristdemokraterna i barn- och utbildningsnämnden, var i alla fall på plats.
– I flera år har vi diskuterat hur skolan i kommunen ska organiseras i framtiden. Då gäller det att få allting att falla på plats. Jag har lyssnat här, och vi får väl se om vi kan göra på något annat sätt, svarade Susan Pettersson på den rätt massiva kritiken.
Meningen är alltså, enligt den borgerliga majoritetens beslut i barn- och utbildningsnämnden, att hela grundsärskolan från och med nästa läsår, hösten 2017, ska flytta in på Söderskolan i Heberg – från sin nuvarande tillvaro på Hjortsbergsskolan (de yngre) och Tullbroskolan (de äldre).
– Och visst, någon sa till mig: ”Vad är det för fel på Heberg? Där är det ju fint med nära till skogen.” Men det är inte skog våra barn behöver under skoldagarna, utan tillgång till en närmiljö i stan som utvecklar dem, sa en av föräldrarna (som för övrigt själv bor i Heberg).
Detta är en kärna i kritiken, att den väl fungerande särskolan i dag kan ge närhet till en stimulerande stadsmiljö som är väsentlig för många av eleverna.
Oppositionen, socialdemokrater och vänsterpartister, fanns på plats och beskrev sin syn, att de motsätter sig särskoleflytten. Vänsterpartisten Mikael Hallberg tog dessutom tillfället att mana föräldrarna till att försöka lyfta frågan om särskolans lokalisering till kommunfullmäktige, för att om möjligt få till en ändring.
Även Sverigedemokraterna var närvarande. Detta i form av SD:s ledamot i barn- och utbildningsnämnden, Gejbert Strömdahl.
FUB, föreningen för personer med utvecklingsstörning, ordnade mötet. Therése Mineur, lektor i handikappvetenskap vid högskolan i Halmstad, höll en inledande föreläsning om särskolan. Hon konstaterade, vilket kanske kunde ses som en kommentar till debatten, att särskolan sällan uppmärksammas av politikerna utifrån sina egna behov. Den får i stället hänga med på sluttampen när den övriga skolan omorganiseras.
Håkan Bergström/Hallands Nyheter