​FUB: Ta fram statlig e-legitimation som alla kan använda

FUB vill att Sverige ska ta fram en statlig e-legitimation som alla kan använda och som går att anpassa efter varje persons behov.

– En god man ska kunna använda digitala tjänster för huvudmannen, säger Christina Heilborn, FUB:s förbundssekreterare. Det ska vara både tryggt för personer med funktionsnedsättning och enkelt för gode mannen.

– Genom att skriva under Funktionsrättskonventionen har Sverige ett ansvar att se till att personer med funktionsnedsättning har tillgång till alla delar av samhället, säger Christina Heilborn.

FUB:s förbundssekreterare Christina Heilborn Fotograf: Charlotte Ruckl

En artikel i Dagens Nyheter den 1 mars 2021 ​berättade om digital diskriminering av personer med funktionsnedsättning. Lena-Maria och Claes Gestrin är föräldrar och gode män till Rasmus, som inte kan använda e-legitimation. En god man får inte använda sin huvudmans e-legitimation. Det blir stora problem att komma åt journaler och boka tid för vaccination mot covid-19.

Problemen med det digitala samhället finns också med i FUB:s rapport Kunnig, engagerad och tillgänglig – Om rollen som ställföreträdare för vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättningRapporten kommer snart! Den 9 mars klockan 18:00-20:00 presenteras rapporten i ett webbinarium. Mer information om webbinariet finns här.

Läs mer om vad god man och förvaltare är på den här webbsidan och i bilagan och länken till Rollkoll.

Publicerad:
tisdag 2 mars 2021
Nyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se
hehejNyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se