


”Fångad i fattigdom?” 2021
FUB ger ut rapporten ”Fångad i fattigdom?” varje år. Det är en undersökning av ekonomin för vuxna med intellektuell funktionsnedsättning.
2021 års version av ”Fångad i fattigdom?” finns här och som bilaga längre ner. Under ”Bilagor” finns även ett dokument med tips till FUB:s lokalföreningar och länsförbund på hur man kan använda Fångad i fattigdom? för att påverka situationen i sina kommuner.
Under ”Bilagor” finns även ”Fångad i fattigdom?” på lättläst svenska.
– Sverige misslyckas med att garantera en mänsklig rättighet – att inte behöva leva i fattigdom. Många personer med intellektuell funktionsnedsättning lever under fattigdomsgränsen varje månad hela livet, säger FUB:s förbundssekreterare Christina Heilborn.
Läs mer
– Ansvariga politiker vet mycket väl, genom flera statliga utredningar och rapporter, hur dålig ekonomin är för dessa personer. Senast förra veckan kom ISF:s rapport som visade att unga som nekas aktivitetsersättning är beroende av ekonomiskt bistånd från kommunen. FUB har genom ”Fångad i fattigdom?” i flera år berättat om den livslånga fattigdomen för personer som inte kan få ett lönearbete. De som har stöd enligt LSS ska leva som alla andra med goda levnadsvillkor och FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning säger att personer med funktionsnedsättning har rätt till samma positiva ekonomiska utveckling som landets medborgare i övrigt, säger FUB:s ordförande Harald Strand.
– Men Försäkringskassan jagar, med hänvisning till direktiv från regeringen, personer med aktivitetsersättning för att de ska ta arbete istället. Trots att bara någon eller några få procent av personkrets 1 i LSS kan få ett jobb, fortsätter Harald Strand.
Riksförbundet FUB gjorde rapporten ”Fångad i fattigdom” första gången 2014. Rapporten visade då att den ekonomiska situationen för personer med intellektuell funktionsnedsättning var sämre än hos andra personer i samhället. Idag, 7 år senare är gruppen fortfarande fångad i fattigdom.