Hoppa till innehåll

FUB pratade om funktionsrättskonventionen med socialtjänstministern

Publicerad:

Riksförbundet FUB besökte socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall. FUB var där tillsammans med Funktionsrätt Sverige och flera andra civilsamhällesorganisationer.

Det var ett dialogmöte och flera andra departement var också med på mötet. På mötet pratade FUB och de andra organisationerna med socialtjänstministern om att Sverige ska förhöras av FN:s kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Förhöret kommer att vara i mars.

Förhöret kommer att handla om hur Sverige uppfyller kraven som står i funktionsrättskonventionen. Det finns mycket som Sverige inte uppfyller idag. På mötet med socialtjänstministern gav FUB och de andra organisationerna flera förslag på vad Sverige behöver göra för att uppfylla kraven.

Civilsamhällesorganisationerna har också skrivit en alternativrapport tillsammans. Den visar hur rättigheterna för personer med funktionsnedsättningar följs i Sverige. Rapporten har skickats till FN:s kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Du kan läsa mer om alternativrapporten här. Den kommer på lättläst inom kort.

FUB tycker att funktionsrättskonventionen ska bli svensk lag. Du kan läsa mer om funktionsrättskonventionen här.