


Intradagarna 2016
Intradagarna är kunskapsdagar för alla som arbetar med stöd till personer med utvecklingsstörning – den 19-20 september 2016.
I år kommer regeringens LSS-utredare Desirée Pethrus diskutera framtiden för LSS med bland andra Magnus Tideman och Harald Strand.
Här träffar du dessutom andra som arbetar med liknande saker, du kan besöka utställningar och lyssna på föreläsningar. Tryck på Läs mer och se också gärna i foldern som finns nedanför bland bilagorna.
Årets Intrapris delas ut och dessutom får vi besök av Teater Blanca som berikat Uppsalas kulturliv sedan 1999.
Anmäl er här! Klicka på ”Anmäl dig här” nedanför texten.
Arrangörer: Tidskriften Intra och Riksförbundet FUB
Intradagarna kostar 3 600 kronor (exklusive moms) för två dagar och 2 500 kronor (exklusive moms) för en av dagarna.
Läs mer
Föreläsningar:
Bättre kommunikation
med Gunilla Thunberg, logoped, fil dr i neurolingvistik och mamma till Alfred som har diagnosen autism och utvecklingsstörning. ”Kommunikation är en mänsklig rättighet” är hennes devis.
Hjälpmedel
med Kerstin Gatu, Mora folkhögskola. Kerstin Gatu har arbetat med begåvningsstödjande hjälpmedel sedan 1990-talet. Hon har initierat en rad olika projekt: ”En enkel mobiltelefon”, ”Bildstödet Mora”, ”IT-verkstan”, ”Handiprojektet” och ”iLearn”. Nu arbetar hon med projektet ”Anpassad IT – Vägen till digital delaktighet” .
Unga kvinnor
med Kamilla Peuravaara, sociolog som har doktorerat vid Uppsala universitet, Sociologiska institutionen med avhandlingen ”Som en vanlig tjej” – Föreställningar om kropp, funktionalitet och femininitet.
Fungerar god man?
med Therése Fridström Montoya som är socionom och juris doktor i offentlig rätt. Hon har undersökt juridiken runt gode män och förvaltare i avhandlingen ”Leva som andra genom ställföreträdare – en rättslig och faktisk paradox”.
Servicenivå
med Mats Granlund och Lena Olsson. Mats Granlund är professor i handikappvetenskap och psykologi. Han leder ett 20-tal forskningsprojekt runt personer med särskilda behov. Lena Olsson är doktorand inom ett projekt som berör barn med lindrig utvecklingsstörning och deras familjer.
Delaktighet och åldrande
med Ida Kåhlin som är legitimerad arbetsterapeut med lång erfarenhet av arbete inom LSS-verksamheter. I sin doktorsavhandling har hon undersökt hur livet ter sig för de alltfler äldre som bor i gruppbostäder.
Fullt medborgarskap
med Daniel Nilsson och Charlie Rosén, Alfa i Laholm. ”Vi brukar kallas utvecklingsstörda eller förståndshandikappade. Det finns de som kallar oss mongo, pucko, cepe eller konstiga. Men vi är vanliga människor som känner glädje och sorg och längtar efter gemenskap och kärlek. Våra röster måste höras. Vi vill delta i samhället som aktiva medborgare. Vi arbetar demokratiskt och bestämmer tillsammans. Vi har viktiga saker att säga och samhället behöver oss.”
På väg mot brukarinflytande
med Malin Holmén och Hans Nilsson som bland annat har arbetat med Tian och Alfa, projekt som syftar till empowerment. Nu arbetar de tillsammans för att hitta vägar till ökad delaktighet bl.a. genom dialog mellan personer med LSS-stöd och nyckelpersoner i kommunerna.
Särskolan – och sedan då?
med Jessica Arvidsson som forskar om de faktorer som avgör vilka olika typer av sysselsättning som personer med gymnasiesärskolebakgrund når fram till.
Om Rasbiologiska Institutet och Herman Lundborg
med Maja Hagerman, författare, vetenskapsjournalist och hedersdoktor vid Uppsala universitet. Hon har skrivit flera prisade böcker om svensk historia. Hennes senaste, ”Käraste Herman”, nominerades till Augustpriset. Den handlar om hur rasbiologin blev en omhuldad vetenskap i vårt land.
Vi har alla en bortglömd släkting
med Mats Ahlsén, som är journalist, redaktör och författare. I 17 år var han chefredaktör för tidningen 8 sidor. Han har ägnat stor tid åt att forska om sin släkting Axel som bland annat var intagen på Vipeholms sinnesslöanstalt.
Hur ska man tolka LSS?
Harald Strand är ordförande för FUB i Stockholms län och redaktör för det uppskattade diskussionsforumet reclaimlss.org. Han står också bakom LSS-skolan i tidskriften Föräldrakraft.