


Möten i Almedalen 2015
Riksförbundet FUB:s deltagare i Almedalen 2015 har nu alla tagit båten hem igen.
Under några dagar i Almedalen har de träffat politiker, olika organisationer, myndigheter och många andra för att samtala om LSS, föräldraskap, stöd, arbetsmarknad, skola och mycket annat.
Klicka på Läs mer för att läsa om dagarna i Almedalen.
Läs mer
I Almedalen för FUB och Klippan var ordförande Thomas Jansson, 1:a vice ordförande Lillemor Holgersson, Riks-Klippans ordförande Anders Peterson och Klippans vice ordförande Anna Hildingsson. De hade sällskap av kanslichef Maria Sundström, ombudsman Anna Gabrielsson och förbundsjurist Elisabeth Langran. Från FUB:s projekt Störd och Stolt kom Åsa Stenborg.
LSS = Leva Som Svensson eller Leva Som Snopen?
I tisdags ordnade FUB tillsammans med Autism- och Aspergerförbundet seminariet ”LSS = Leva Som Svensson eller Leva Som Snopen?”.
Eva Nordin-Olsson (fd ordförande i Autism- och Aspergerförbundet) och Thomas Jansson tog upp förslaget om ett LSS-lyft.
– Det var vårt viktigaste budskap, säger Thomas Jansson, eftersom det är något man kan göra redan nu för att LSS-verksamheterna ska fungera bättre.
Alla var eniga om att personalkompetens är en viktig fråga. Detta tog Guy Lööf med sig att arbeta vidare med.
Delaktighetsmodellen togs upp som ett viktigt sätt att få brukarna delaktiga.
Det framkom att en ny utredning om LSS är på gång, eftersom regeringen vill att lagen ändras.
Man diskuterade frågan om huvudman för LSS. Thomas Jansson påpekade att om LSS förstatligas blir vår målgrupp statsmedborgare och de enda övriga som är det är personer som sitter i fängelse.
– Det är viktigt för FUB att alla är kommunmedborgare.
Maria Fäldt från KD blev mycket intresserad av FUB:s arbete, främst boenderapporten.
FUB:s förmiddag
Under onsdagförmiddagen höll vi till i Handikappförbundens tält. Dagen började med att Lillemor Holgersson gav ett smakprov på hur en studiecirkel om LSS kan gå till. Gute-Klippan och FUB Gotland var med plus ordföranden i socialnämden i Visby. Alla var intresserade och gillade att diskutera LSS-frågorna. Materialet ”LSS – Leva Som Svensson” är efterlängtat, eftersom många vet för lite om LSS.
Det blev en diskussion om olika ord som används. Hanne Stendahl från Gute-Klippan pratade om ordet brukare:
– Jag kallas hellre hantverkare eftersom jag väver i mitt arbete.
Alla var nöjda och fler studiecirklar kommer att ordnas och då kommer Visby kommun att delta för att lära sig mer.
Under förmiddagen i smyglanserades också rapporten ”Hur störd får man vara i ert varumärke?” från projektet Störd och stolt.
Fler representanter för FUB
Även lokala företrädare för FUB och Klippan har varit på plats.
FUB Gotland och Gute-Klippan bjöd in till diskussion om tillgängligheten för människor med utvecklingsstörning. Bland åhörarna fanns det flera rullstolsburna personer och ordföranden för tekniska nämnden Region Gotland, Tommy Gardell, var på plats för att svara på frågor om tillgängligheten på badplatser. Han hade sett till att regionen har köpt in badstolar för att personer med rörelsehinder lättare ska kunna sola och bada.
Margareta Hallner från FUB Västerås medverkade på två seminarier kring föräldraskap som arrangerades av SAMFÖR, Samordnat föräldrastöd.
Klippan i Almedalen
Klippan deltog på ett seminarium om demokratiutredningen och kunde berätta att bara 2 av 10 personer med utvecklingsstörning röstar. Utredningen visade att personer med funktionsnedsättning har svårare att bli valda som politiker. Lars-Göran Wadén ställde en fråga till alla partiledare inför förra valet. Han undrade om en person som sitter i rullstol kan bli statsminister. Svaren var eniga – nej.
Anna Hildingsson och Anders Peterson lyssnade också på ”Vägar till arbete”, paneldebatten som Föräldrakraft ordnade om arbete för personer med funktionsnedsättning. Alla partier var där och det enda som kom fram var att det inte hade hänt så mycket efter Funkautredningen.
– Detta seminarium fick vi ut minst av och här har FUB och Klippan något att arbeta vidare med.
Thomas Jansson i paneler
FUB:s ordförande Thomas Jansson sitter också i Handikappförbundens styrelse och i den egenskapen medverkade han i två seminarier.
Det ena hade rubriken ”Vad kan vi lära av att Barnkonventionen nu blir lag?”
– Vi följer hur det går, säger Thomas Jansson, eftersom vi vill lära oss hur vi bäst ska göra med konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Det är också viktigt att fler känner till den konventionen. Alla vet vad Barnkonventionen är, men vår konvention är inte lika känd.
Det andra seminariet, ”Som en flipperkula mellan myndigheterna – tar det aldrig slut?”, arrangerades av Försäkringskassan. Det var ett samtal mellan Försäkringskassan, SKL, Socialutskottet, Ågrenska stiftelsen, FUB och Föreningen Anonymous och handlade om hur föräldrar kan hitta rätt handläggare i myndighetsdjungeln. Genom projektet En enklare vardag vill Försäkringskassan bland annat införa personlig handläggare.
– Det kommer till en början gälla barn, berättar Thomas Jansson som varit med i projektets referensgrupp, men Försäkringskassan hoppas det ska gälla även vuxna i framtiden. FUB ser fram emot att detta införs på allt fler av Försäkringskassans kontor.
Möten
– Det händer mycket mellan seminarierna, berättar Thomas Jansson. Det viktigaste är att man kan träffa folk och få nya kontakter. Man kan lyfta idéer och tankar under lättsamma former.
– Almedalen är en viktig mötesplats för FUB, säger Lillemor Holgersson. Politiker och myndigheter finns på plats för att kunna svara på våra frågor. Jag ser framför mig på kommande Almedalsveckor en eftermiddag med seminarier och paneldebatt med politiker där FUBs viktiga frågor diskuteras.
Anna Hildingsson från Klippan håller med.
– Men man måste förbereda sig så att man kan driva frågorna och kunna göra sig hörd, säger hon.
FUB lyssnade också på seminariet om den osynliga fattigdomen, som ordnades av Sveriges Stadsmissioner. Efter seminariet passade vi på att lämna vår rapport, Fångad i fattigdom, till Magnus Karlsson, Peter Örn och Lotta Sävström. Stadsmissionen blev mycket intresserad av rapporten och ville gärna ha ett samarbete.
Skola
FUB:s ombudsman med ansvar för bland annat skolfrågor, Anna Gabrielsson, var på Lärarförbundets seminarium ”Vad vill partierna med skolan?”.
– Partierna är väldigt eniga om att ge tidigt stöd. Dock blev det inget om särskolan vilket jag tog upp med både Folkpartiets representant Christer Nylander, som också sitter i utbildningsutskottet, och ordförande i Lärarnas Riksförbund Bo Jansson. Både beklagade och erkände att det var otillräckligt.
Anna Gabrielsson på också på en seminarium om tvångsåtgärder i skolan och i boenden. Det var Autism- och Aspergerförbundet som arrangerade det, ”Fastspänd i skolan, inlåst på boendet – hur undviker vi tvång och begränsningar vid autism?”
-Skrämmande exempel på det senaste årets tvångsåtgärder mot barn togs upp.
Anna Gabrielsson fick ett kort samtal med den nationella samordnaren för statens insatser på området psykisk hälsa, Kerstin Evelius. Hon medgav att hon inte har träffat vår organisation, men nu kommer att överväga att ta kontakt med oss under hösten.