Hoppa till innehåll

Nytt projekt! Kunskap ger färre oplanerade graviditeter för unga med IF

Publicerad:

Uppdatering oktober 2020:
Projektet kommer inte heta ”Mitt bästa jag”, utan ”Mitt vuxenliv – Livskunskap”. Information om projektet Mitt vuxenliv finns på vår informationssida.

Oplanerade graviditeter är mycket vanligare för tjejer med lindrig intellektuell funktionsnedsättning.

gymnasiesärskolan på Högbergsskolan i Tierp har de oplanerade graviditeterna minskat avsevärt, om eleverna får veta vad det innebär att få barn.

I förra veckan kom det glada beskedet att Riksförbundet FUB får 9,2 miljoner kronor från Arvsfonden för det treåriga projektet ”Mitt bästa jag”. Högbergsskolan i Tierp och flera andra ska vara med i projektet.

”Mitt bästa jag” ska utveckla en kurs för gymnasiesärskolan om föräldraskap.

Bilderna föreställer några av alla som firade när vi fick pengarna: SUF Kunskapscentrum, Högbergsskolan, Riksförbundet FUB och Begripsam.

Logotyp Med stöd från Allmänna Arvsfonden

Läs mer

Förutom kursen för gymnasiesärskolan ska projektet också ta fram ett interaktivt och webbaserat utbildningsmaterial på samma tema. Allt pedagogiskt material som tas fram kan användas både i skolan och på fritiden av unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning som är intresserade av få veta mer om hur livet påverkas på alla möjliga sätt för den som blir förälder.

Genom att ta del av materialet ska projektets målgrupp få stöd att resonera kring föräldraskap utifrån kunskap och fakta – d.v.s. hur man kan fatta ett informerat beslut.

Vissa delar av ”Mitt bästa jag” vänder sig specifikt till skolpersonal och andra som arbetar på olika sätt med killar och tjejer med IF i gymnasieåldern samt unga vuxna med IF.

Projektets samverkansparter (förutom FUB och gymnasiesärskolor bland annat SUF Kunskapscentrum i Uppsala och föreningen Begripsam) kommer att stå för förvaltning och fortsatt spridning av kursen och materialet efter projektet har avslutats.

Frågor?

Agnetha Hammerin, SUF Kunskapscentrum
​agnetha.hammerin@regionuppsala.se
​072 555 43 94

Gunilla Olsson, bitr. rektor Högbergsskolan, Tierp
​Gunilla.Olsson@tierp.se
​0293-218367

Robert Öberg, projektsamordnare Riksförbundet FUB
​robert.oberg@fub.se
​070 209 23 43

Louise Tengstrand, Begripsam AB
​louise.tengstrand@begripsam.com
​070 147 53 13