Hoppa till innehåll

Samtal om vägen till arbetslivet

Publicerad:

Idag ordnar FUB ett rundabordssamtal för att prata om övergången mellan gymnasiesärskolan och arbetsmarknaden.

Vi har med oss forskare, myndigheter, politiker och andra personer som har mycket kunskap i frågan. Vi lyssnar på föreläsningar och pratar om lösningar på problem. Jessica Arvidsson håller i dagen. Hon har också berättat om sin doktorsavhandling om arbete och sysselsättning bland unga med intellektuell funktionsnedsättning.

Efter dagen kommer FUB skriva en rapport med förslag på hur vi kan jobba vidare med frågan.

Läs mer

Bakgrunden till dagen är det panelsamtal som FUB anordnade tillsammans med Autism och Aspergerförbundet under politikerveckan i Almedalen förra året. Där diskuterades att skolan, arbetsmarknaden och den offentliga sektorn måste ta ett gemensamt ansvar för att undanröja hindren som många unga med funktionsnedsättning möter. Panelens samlade slutsats var att vi vet mycket om vilka problemområden som finns och att det är nu är hög tid att agera för att få bort dessa.

Dagens föreläsningar varvas med med lösningsinriktade diskussioner. Jessica Arvidsson modererar dagen och kommer även inleda med en presentation som tar avstamp i hennes banbrytande doktorsavhandling som handlar om arbete och sysselsättning bland unga med intellektuell funktionsnedsättning.

Övriga föreläsare:

Johanna Gustafsson, med. dr i Handikappvetenskap, forskare vid Örebro Universitet, Institutionen för hälsovetenskap. Presenterar forskning om metoden Supported Employment i formen IPS (Individual Placement and Support) ur ett genusperspektiv.

Sara Dahl, undervisningsråd, Skolverket. Presenterar Skolverkets pågående arbete med regeringsuppdraget om att underlätta etableringen på arbetsmarknaden för elever med IF.

Tom S. Karlsson, fil. dr i Företagsekonomi, Universitetslektor i offentlig förvaltning, Göteborgs Universitet. Presenterar rapporten Bristande samordning och liten förståelse: En studie av arbetsgivarens behov av stöd vid anställning av individer i långvarigt utanförskap (2017).

Mattias Eilola, Arbetsförmedlingen. Presenterar Arbetsförmedlingens pågående projekt ”Gör plats” som syftar till en inkluderande arbetsmarknad.

Bilagor