

Självklart att hjälpas åt, SKR
FUB kommenterade förra veckan förslag från SKR (Sveriges kommuner och Regioner).
Nu har Åsa Furén-Thulin, sektionschef, Avdelningen för vård och omsorg, svarat på SKR:s webbplats: Vi behöver hjälpas åt, FUB
– För oss i FUB är det alltid självklart att hjälpas åt, säger FUB:s förbundsordförande Harald Strand, och samverkan behövs för att LSS ska fungera. Men vi har dåliga erfarenheter av ordet prioriteringar.
Under Läs mer finns hela FUB:s svar.
Uppdatering: Lena Hallengren säger i en intervju på Assistanskoll.se att regeringen inte kommer att godkänna SKR:s önskemål.
– Jag förstår att det är tufft för kommunerna, men vi måste värna välfärden och därför tillför vi nu stora resurser till kommunerna. Men det är inte aktuellt att förändra rätten till insats, säger Lena Hallengren.
Läs mer
För oss i FUB är det alltid självklart att hjälpas åt
Vi har en lag, LSS, som i sin paragraf 15.7 tar upp just detta att hjälpas åt genom samverkan! Vi vill samverka för att lagen ska fungera ute i våra kommuner, vilket den tyvärr inte så ofta gör. Motståndet mot denna samverkan är stort bland kommunerna och om den finns beror den till största del på engagerade företrädare hos det lokala FUB.
FUB ser med oro på hur dåligt förberedda våra kommuner och regioner är för händelser som den pandemi vi har idag. Det saknas resurser för att man inte prioriterat för denna typ av händelser, inte minst saknas skyddsutrustning. Det finns ingen upparbetad dialog med intresseorganisationer som LSS föreskriver, där planer både under normala omständigheter och i krissituationer ska diskuteras. Dessa planer har nästan alltid uteblivit, men knappast för att det saknas intresse från FUB.
FUB:s starka skepsis mot SKR:s hemställan är ett resultat av de nedskärningar av LSS-insatser som gjorts de senaste åren utan stöd av lagen, där kommunerna har visat en tydlig ovilja att diskutera planerade åtgärder med de organisationer som företräder de personer som berörs.
Många av de företrädare och medlemmar vi har i FUB är föräldrar och anhöriga. Självklart vill vi därför skydda LSS-verksamheter på bästa sätt, det är precis därför som många av våra anhöriga frivilligt satt sig i något som liknar karantän. Anhöriga har samma mål som de som jobbar i exempelvis gruppbostäder: de boendes bästa och allas säkerhet. Men att föreslå en förordning som gör det möjligt att kringgå Socialstyrelsens ställningstagande angående besöksförbud på gruppbostäder, genom att likställa gruppbostäders gemensamma utrymmen med institutioner, anser vi är ett stort och helt oacceptabelt steg bakåt i synen på människor med funktionsnedsättning.
Ordet prioriteringar klingar tyvärr falskt i våra öron på grund av dåliga erfarenheter. Det har använts alltför ofta av kommunens beslutsfattare för att motivera försämringar, i tider då resursbrist varit en budgeterad åtgärd och självvalda besparingskrav.
En ledstjärna för FUB är att hjälpas åt för allas bästa. Vi tror att vi tillsammans kan uträtta mer med en fungerande dialog, som enligt LSS alltid ska finnas. Att ställa grupper mot varandra är kontraproduktivt för en sådan god dialog.
För FUB behövs ingen hemställan med försämringar i LSS för att vi ska ställa upp i samverkan. En samverkan som SKR avstod att ha innan hemställan skickades till socialdepartementet. Vårt mål är lika med LSS – ett liv som andra för våra medlemmar.