Hoppa till innehåll

Vaccin till personer som har LSS-insatser

Publicerad:

Igår kom besked från Folkhälsomyndigheten om vaccination mot covid-19: Vuxna som har LSS-insatser eller assistansersättning från Försäkringskassan ska få vaccin i fas 2. Det blir enligt planen i februari. Även personal inom LSS och assistans ingår i fas 2.

– Vi är glada för detta resultat av vårt arbete tillsammans med Svenska Downföreningen och andra, säger Christina Heilborn, FUB:s förbundssekreterare.

FUB har flera gånger påpekat att personer med intellektuell funktionsnedsättning, särskilt de som har Downs syndrom, har mycket högre risk att bli allvarligt sjuka eller dö av covid-19. Därför behöver de få vaccin tidigt.

I fas 1 ingår de som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst. I fas 3 kommer övriga riskgrupper, men det är inte klart vilka som blir vaccinerade i fas 3.

Det finns vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning som inte har LSS. En del bor hemma hos sina föräldrar.

– Det är därför viktigt att de personerna kommer med senast i fas 3, kommenterar Christina Heilborn. Även anhöriga kan behöva prioriteras.

FUB tycker att det är bra att alla som har LSS-insatser får vaccin tidigt. Även om de själva inte tillhör en riskgrupp så bor de ofta nära eller har daglig verksamhet tillsammans med andra som är i en riskgrupp, exempelvis har Downs syndrom.