Hoppa till innehåll

Fakta om åldrande

Tips på vad du kan hämta mer kunskap kring åldrande och intellektuell funktionsnedsättning:

Projekt

Gott liv som äldre – aktiviteter och boende för personer med IF, är ett projekt som betalas av Arvsfonden. Det samlar kunskap om åldrande för personer med IF. Läs mer på www.gottliv.nu.

Utbildning

Riksförbundet FUB har tillsammans med Svenskt Demenscentrum tagit fram en webbutbildning både för personer med IF själva, och för personal och anhöriga med. Utbildningen ”Åldern har sin rätt” är gratis, läs mer här. Projektet finansierades av Arvsfonden.

Material

Åldern har sin rätt (2018) är ett kunskapsstöd om att åldras med intellektuell funktionsnedsättning. Beställ boken från Svenskt Demenscentrum, klicka här.

Se också Åldras med intellektuell funktionsnedsättning – för läkare och sjuksköterskor inom primärvården (2020). Även den finns att beställa som bok från Svensk Demenscentrum, klicka här.

Framsidorna av sex lättlästa häften om åldrande
Beställ de lättlästa häftena om åldrande i FUB:s butik. De kostar 60 kronor för 6 stycken, plus porto.

Forskning

FOU-rapport  ”Åldrande och intellektuella funktionsnedsättningar – en litteraturöversikt” ger en övergripande bild av tidigare forskning om att åldras med utvecklingsstörning. Den ger också förslag på vilken forskning som behövs nu. Klicka här för att ladda ner rapporten ”Åldrande och intellektuella funktionsnedsättningar – en litteraturöversikt” i pdf-format.

Under bilagor på sidan med rubriken Forskning finns en sammanfattning och en lättläst sammanfattning av ”Delaktig (även) på äldre dar”, en avhandling skriven av Ida Kåhlin om åldrande och delaktighet bland personer med intellektuell funktionsnedsättning som bor i gruppbostad.

Första generationen äldre med utvecklingsstörning – artikel i Vetenskap & Hälsa

Lyssna

Första generationen äldre med utvecklingsstörning – program i Sveriges Radio om att åldras med intellektuell funktionsnedsätting.

Projektet Sprida mening, som drivs av Sensus Studieförbund, ska utveckla en radiopodd som vänder sig till äldre med medfödd eller åldersrelaterad funktionsnedsättning.

Guide för bästa palliativa vård

Under bilagor finns en guide för bästa palliativa vård för personer med utvecklingsstörning, en genomgång på vad man behöver tänka på när det gäller vård i livets slutskede. Den är framtagen i Nederländerna och skriven på engelska, tänkt att kunna användas i Europa.

Demens

Nedan under bilagor finns ett faktablad om utvecklingsstörning och demens som följande personer tagit fram i juni 2014: 
Barry Karlsson, leg. psykolog, specialist i neuropsykologi, Hälsa och habilitering i Uppsala
Brita Lindahl, leg. psykolog, neuropsykolog, Vuxenhabiliteringen i Falun
Karl Olsson, forskningsassistent, Hälsa och habilitering i Uppsala

Tidiga tecken på demens? Kartläggningsinstrumentet Tidiga tecken kan användas av personal i gruppbostäder för att kartlägga om förmågan att klara av vardagen förändras. Läs mer på webbplatsen Tidiga tecken.

Svenskt demenscentrums webbplats har ytterligare information om demens och intellektuell funktionsnedsättning.

Demenspodden
Avsnitt 11 av Demenspodden handlar om Utvecklingsstörning och demens. Barry Karlsson, neuropsykolog berättar.