

Mål 3 – Hälsa
I filmerna på de här sidorna berättar Mikael Botnen Diamant och FUB:s Judith Timoney om hur FUB:s riksförbund, länsförbund och lokalföreningar kan använda de 8 mål vi valt från Agenda 2030 för att arbeta för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
På www.fub.se/agenda-2030 finns länkar till mer kunskap om Agenda 2030, information om studiecirklar och annat.
I Riksförbundet FUB:s verksamhetsinriktning 2020–2024 kan ni läsa mer om hur FUB:s arbete kan kopplas till de åtta målen som riksförbundet ska arbeta med fyra år framåt. Den finns under Bilagor här nedanför.
Vad handlar mål 3 om?
Människor i alla åldrar ska kunna må bra.
Hur ser det ut i Sverige?
- Om man jämför med många andra länder i världen, är hälsan i Sverige god. Men det här gäller inte alla. Det finns till exempel på stora hälsoskillnader mellan personer som har hög utbildningsnivå och personer som inte har gått så länge i skolan. Man ser också att kvinnor har sämre hälsa än män.
- Särskilt stor skillnad är det för personer med funktionsnedsättning och i synnerhet för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
- Brist på kunskap hos baspersonal inom LSS kan utgöra ett hälsohot för personer i riskgrupper som bor i gruppbostäder. Detta skapar stor oro hos många FUB-medlemmar nu när corona-viruset har letat sig in i gruppbostäder runt om i Sverige.
Vad kan FUB därför påverka kopplat till Mål 3 av de Globala målen?
Eftersom Sverige lovat att vara bland de bästa på att nå målen, har FUB en verklig möjlighet att använda Mål 3 för att påminna de som bestämmer om att:
- Alla ska ha rätt till bästa möjliga fysisk och psykisk hälsa. Människor i alla åldrar ska helt enkelt må så bra som möjligt.
- Med rätt kompetens kan personal inom LSS ha stor, positiv påverkan på hälsan och livskvaliteten för personer som har insatser genom LSS.
- Alla ska ha hälsovård, sjukvård, habilitering och rehabilitering av god kvalitet. God kvalitet handlar till exempel om att få ett bra bemötande från hälso- och sjukvårdspersonal. Eller så kan god kvalitet för FUB:s målgrupp handla om något så vardagligt – men så viktigt – som att få stöd till att förbereda ett läkarbesök och att få längre tid vid en läkarundersökning.
Hur kan FUB:s lokalföreningar arbeta?
- Hur ser det ut nu? Ta reda t.ex. på vilka kompetenskrav ställs på LSS personal som arbetar på gruppbostäder i din kommun. Ta en titt också i FUB:s Aktivistkit 2020. Där hittar du mer information och tips om hur Mål 3 kan användas i FUB:s arbete på lokalnivå.
- Fundera på vad kommunen, regionen och andra aktörer måste göra för att uppfylla Mål 3, med stöd av FUB:s kunskap och erfarenheter?
- Vad är första, eller nästa, steg för oss?