Hoppa till innehåll

Mål 1 – Ingen fattigdom (Ekonomi)

I filmerna på de här sidorna berättar Mikael Botnen Diamant och FUB:s Judith Timoney om hur FUB:s riksförbund, länsförbund och lokalföreningar kan använda de 8 mål vi valt från Agenda 2030 för att arbeta för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

www.fub.se/agenda-2030 finns länkar till mer kunskap om Agenda 2030, information om studiecirklar och annat.

I Riksförbundet FUB:s verksamhetsinriktning 2020–2024 kan ni läsa mer om hur FUB:s arbete kan kopplas till de åtta målen som riksförbundet ska arbeta med fyra år framåt. Den finns under Bilagor här nedanför.

Vad handlar mål 1 om?

  • Det ska inte finnas någon fattigdom.
  • Alla människor ska kunna leva ett bra liv.

 

Hur ser det ut i Sverige?

Målet om fattigdom handlar inte bara om ren fattigdom. Det handlar även om att alla människor ska kunna leva ett bra liv.

  • I Sverige finns det skillnader i hur mycket man tjänar. Kvinnor tjänar till exempel ofta sämre än män. Och personer med funktionsnedsättning, barn till ensamstående, de med lägre utbildningsnivå och utlandsfödda är särskilt utsatta och löper större risk för ekonomiska problem.
  • FUB:s årliga rapport ”Fångad i Fattigdom” (finns under Bilagor här nedanför) visar att många personer med intellektuell funktionsnedsättning lever under mycket tuffa ekonomiska förutsättningar. Socialstyrelsen har också rapporterat att allt flera personer som har LSS insatser behöver försörjningsstöd vilket är en mycket oroande utveckling.

 

Vad kan FUB därför påverka kopplat till Mål 1 av de Globala målen?

Eftersom Sverige lovat att vara bland de bästa på att nå målen, har FUB en verklig möjlighet att använda Mål 1 för att påminna de som bestämmer om att:

  • LSS-lagen säger att alla ska kunna leva ett gott liv. Den lagen måste följas!
  • Merkostnadsprincipen ska gälla. Det betyder att en person med funktionsnedsättning inte ska betala extra kostnader på grund av sin funktionsnedsättning.
  • Aktivitetsersättning, sjukersättningen och lönebidrag ska öka på samma sätt som löner ökar i Sverige. Och om hyrorna i Sverige blir högre, då måste bostadstillägget bli högre.

 

Hur kan FUB:s lokalföreningar arbeta?

  1. Hur ser det ut nu? Ta reda t.ex. på hur många personer med LSS insatser i din kommun får försörjningsstöd. Ta en titt också i FUB:s Aktivistkit 2020. Där hittar du mer information och tips om hur Mål 1 kan användas i FUB:s arbete på lokalnivå.
  2. Fundera på vad kommunen, regionen och andra aktörer måste göra för att uppfylla Mål 1, med stöd av FUB:s kunskap och erfarenheter?
  3. Vad är första, eller nästa, steg för oss?

Få fler tips om hur FUB-föreningen kan påverka i frågan om ekonomi för personer med IF under www.fub.se/paverka.

Läs mer om FUB:s rapport ”Fångad i fattigdom?” här.