Fångad i fattigdom?

Riksförbundet FUB har gjort rapporten ”Fångad i fattigdom?” varje år sedan 2014. Rapporten visade då att den ekonomiska situationen för personer med intellektuell funktionsnedsättning var sämre än hos andra personer i samhället. Idag, åtta år senare, ser det fortfarande likadant ut för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Gruppen är fortfarande fångad i fattigdom.

Det beror bland annat på för låg aktivitets- och sjukersättning, men också på grund av till exempel alldeles för höga hyror i gruppbostäder.

Läs hela rapporten ”Fångad i fattigdom?” (2022) här. Det är en undersökning av inkomster och utgifter för vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning.

”Fångad i fattigdom?” på lättläst svenska.

Regeringen har i år höjt sjukersättningen och aktivitetsersättningen och sänkt skatten för de som har sjuk- och aktivitetsersättning. Men det är risk att många ändå inte får så mycket bättre ekonomi. FUB har skrivit till Ardalan Shekarabi (socialförsäkringsminister) om varför: Brev till ministern om ekonomi (januari 2022)

FUB har sagt tidigare att politikerna måste se helheten när det gäller ekonomi för personer med sjukersättning och aktivitetsersättning.

FUB har i brevet två förslag för att hindra att stora delar av den höjda ersättningen går till att betala högre kostnader:

  • Gränsen höjs för när huvudmannen själv ska betala arvode för god man eller förvaltare.
  • Gränsen sänks för när en person har rätt till merkostnadsersättning.

Sverige har en bra ekonomi. Riksförbundet FUB tycker att regeringen och riksdagen måste ta ett ansvar för att se till att personer med funktionsnedsättningar inte stängs ute från samhället på grund av fattigdom!

– Sverige misslyckas med att garantera en mänsklig rättighet – att inte behöva leva i fattigdom. Många personer med intellektuell funktionsnedsättning lever under fattigdomsgränsen varje månad hela livet, säger FUB:s förbundssekreterare Christina Heilborn.

FUB:s förbundssekreterare Christina Heilborn Fotograf: Charlotte Ruckl

Ingen sänkt skatt för de som har sjukersättning, Krister Ekberg i SVT (januari 2020)

Inre Ringen och FUB debatterar på DN Åsikt: Gör något åt fattigdomen, regeringen! (januari 2020)

FUB om habiliteringsersättning och ekonomi i Plånboken i P1 (september 2019)

Statsbudgeten förbättrar inte ekonomin för LSS-gruppen, kommentar av förbundsordförande Harald Strand. (december 2018)

FUB om fattigdom i Plånboken i P1 (april 2018)

Fler inlägg av FUB:s förbundsordförande Harald Strand som skrivit på Reclaim LSS om ekonomin för personer med intellektuell funktionsnedsättning:

Politiker blundar för LSS-gruppens fattigdom

Inget försvar att avstå statliga habiliteringsersättningen

Uppföljning habiliteringsersättning igen

Senast uppdaterad:
fredag 29 april 2022
Nyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se
FUB:s medlemstidning Unik. I varje tidning finns en till tidning - den lättlästa delen.Nyhet från www.fub.se
1956-klubbenNyhet från www.fub.se