Hoppa till innehåll

Debatter, seminarier och frågestunder om LSS


Det handlar om makt!

Se ett webbinarium om LSS-bostad från MR-dagarna i slutet av april 2021: I fyra korta filmer berättar personer som bor i bostad med särskild service enligt LSS, hur de upplever att bo där. De ger exempel på begränsningar i frihet, men också på hur man kan uppnå delaktighet och självständighet genom att ha inflytande över sin genomförandeplan.

Efter varje film samtalar en kommunalpolitiker (Erik Pelling), en riksdagspolitiker (Bengt Eliasson) och ombudsmän från Autism- och Aspergerförbundet (Mats Jansson) och Riksförbundet FUB (Judith Timoney) med Mikael Jestin från Funktionsrätt Uppsala kommun.

I arvsfondsprojekten Ge Makten Vidare (FUB Uppsala Knivsta) och Rätten att leva mitt liv (Kulturparken) har vuxna som ingår i LSS första personkrets visat hur inskränkt deras liv är, särskilt om de bor i gruppbostad eller serviceboende.

LSS-rapport av Bengt Westerberg

Seminarium den 13 juni 2017. Rapporten heter ”Personlig assistans – en kritisk granskning av regeringens direktiv till LSS-utredningen”.

Interpellation: Egenvård och personlig assistans

Interpellationsdebatt 2 maj 2017 om Interpellation 2016/17:446 Egenvård och personlig assistans av Bengt Eliasson (L) till Statsrådet Åsa Regnér (S) – webbsändning

Riksdagsseminarium om LSS och personlig assistans

Onsdagen den 26 april 2017 kl. 11.00–13.00.arrangerar RBU och föreningen JAG tillsammans med riksdagsledamöterna Bengt Eliasson (L) och Maj Karlsson (V) ett seminarium om LSS och personlig assistans i Nubiska rummet, Riksdagen. Seminariet live-sänds på Facebook och kommer även gå att se i efterhand.

Öppen utfrågning om assistansersättningen

2 februari 2017 håller Socialutskottet öppen utfrågning om kostnadsutvecklingen inom den statliga assistansersättningen och den kommunala insatsen personlig assistans. OBS: Webbsändning, går att se i efterhand.