Hoppa till innehåll

Rimliga villkor

Tolv olika organisationer vill se rimliga villkor inom den personliga assistansen.

De som har rätt till assistans ska kunna leva sitt liv som de själva vill. För att de ska kunna det måste de kunna hitta och behålla personliga assistenter måste assistansersättningen höjas. Rimliga villkor är till exempel att det finns pengar för bra löner och kurser.

I kampanjen går vi samman – de som har personlig assistans, de som är assistenter och assistansanordnare. Tillsammans för rimliga villkor.

Läs mer på kampanjens webbplats, www.rimligavillkor.se, och skriv under namninsamlingen!

Dela gärna filmerna! Kolla in #rimligavillkor i sociala medier.

Rimliga villkor hade ett seminarium under Almedalsveckan. Fyra av tolv organisationer som står bakom kampanjen berättade om varför de är med.

FUB:s förbundsjurist Julia Henriksson betonade vikten av kompetensutveckling för assistenter och andra som arbetar inom LSS. Ett LSS-lyft behövs!

Från vänster satt:
Lise Lidbäck, förbundsordförande, Neuro
Julia Henriksson, förbundsjurist, FUB
Henrik Petrén, branschansvarig, Fremia
Johan Klinthammar, förbundsordförande, RBU

Läs mer

De flesta som beviljas personlig assistans anlitar en assistansanordnare. Den intäkt anordnaren får för sitt arbete är den assistansersättning som staten betalar ut – idag 319,70 kronor per utförd assistanstimme. Problemet är att ersättningen under en lång rad år inte alls följt löneutvecklingen.

Och nu är läget kritiskt! För oss som arbetar med personlig assistans är det helt avgörande att den statliga assistansersättningen räcker till löner, administration och arbetsledning, kompetensutveckling och kvalitetsarbete. Och att den räknas upp i takt med löneutveckling och övriga omkostnader. Därför vänder vi oss tillsammans till våra beslutsfattare. Utan en rimlig assistansersättning kan vi varken erbjuda våra assistenter rimliga villkor eller göra ett bra jobb! Rättvis ersättning för ett livsviktigt arbete.

Vi behöver ett ersättningssystem som går att lita på. Som följer assistenternas löneutveckling. Som gör det möjligt att ge assistans av god kvalitet. Och som ger de assistansberättigade lugn och ro i vardagen.

Vi kräver:

– Rättvis ersättning för ett livsviktigt arbete.
– Personlig assistans av god kvalitet och kontinuitet.
– Stabil ekonomi och möjlighet att utvecklas.

Läs mer på www.rimligavillkor.se och hjälp oss lyfta en livsviktig fråga på regeringens bord!