Hoppa till innehåll

Vad tycker FUB om LSS-utredningen?

Hela funktionsrättsrörelsen var mycket kritiska mot LSS-utredningen. Varför?

  • Utredningen hade nästan bara i fått uppdrag att minska kostnader, framför allt för de som har personlig assistans.
  • Vi fick inte heller chans att ge kunskap till utredningen.
  • Förslagen som kom var inte bra.

Ändå valde FUB att skriva ett remissvar med många bra förslag om hur LSS faktiskt kan fungera bättre.

Läs remissvaret under Bilagor här nedanför. En lättläst sammanfattning finns.

 

Några bra saker som hänt efter LSS-utredningen:

  • Socialstyrelsen har fått i uppdrag att utreda ett nationellt kompetenscentrum för frågor om intellektuell funktionsnedsättning och autism inom LSS.
  • Socialstyrelsen har fått i uppdrag att ta fram ett kunskapsstöd för daglig verksamhet enligt LSS.
  • Myndigheten för Delaktighet har fått i uppdrag att ta fram ett kunskapsstöd för kommunernas arbete med insatsen biträde av kontaktperson, enligt LSS.

FUB kommer bidra med kunskap och erfarenhet till Socialstyrelsen och MFD.

29 juni 2020:

FUB kommenterar: Den hårt kritiserade LSS-utredningen ska ut på remiss
– Med tanke på den massiva kritiken från funktionsrättsrörelsen och en enad uppmaning från rörelsen att slänga utredningen i papperskorgen redan i januari 2019, är det kanske inte så konstigt att pressmeddelandet om att utredningen ska ut på remiss skickades ut kl. 8 på en söndag morgon, mitt i semestertiden, kommenterar Riksförbundet FUB:s ordförande, Harald Strand.

31 januari 2019:

Debattartikel i Dagens samhälle: Fel förbjuda anhöriga som assistenter

17 januari 2019:

FUB:s analys av LSS-utredningen. Klicka här och sedan på ”Bilagor” nedanför för att läsa Riksförbundet FUB:s genomgång av LSS-utredningens rapport och den för LSS viktigaste punkten i överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna.

Förbundsjurist Julia Henriksson och ombudsman Judith Timoney följer LSS-utredningens presskonferens.
På bilden syns förbundsjurist Julia Henriksson och ombudsman Judith Timoney när de tittade på LSS-utredningens presskonferens den 10 januari.

10 januari 2019:

LSS-utredningen lämnade sina förslag till regeringen. Alla funktionsrättsförbund som har medlemmar med LSS-insatser, har protesterat mot förslag som kommit ut från utredningen tidigare.

LSS-utredningen är klar – släng den i papperskorgen! Klicka på Läs mer för att läsa FUB:s kommentar om LSS-utredningens förslag.

– Det blev tyvärr lika illa som vi trodde det skulle bli, i vissa delar till och med värre, säger FUB:s förbundsordförande Harald Strand.

LSS-utredningen lämnar ett dåligt förslag om assistans för barn, fortfarande handlar det mesta om att spara pengar och det finns inga bra förslag som kan göra LSS bättre.

Mer information om LSS-utredningens förslag på regeringens webbplats.

LSS-utredningens förslag sammanfattade på lättläst.

22 november 2018:

Debattartikel i Metro: Regeringens LSS-förslag strider mot FN-konventionen

FUB är en av 19 funktionsrättsorganisationer som tycker att LSS-utredningens förslag ska slängas i papperskorgen! Om förslagen blir verklighet försvagas LSS ännu mer. Men LSS behöver stärkas. för att fungera som det var tänkt. Det måste bli den nya regeringens första uppgift!

Debattartikel i Metro om LSS-utredningens förslag.
Debattartikel i Metro om LSS-utredningens förslag.

1 november 2018:

FUB kommenterar: Kommunerna trotsar LSS för att spara pengar

– Idag är det många kommuner som trotsar lagen LSS och sparar pengar, och då blir det så här, säger Harald Strand, Riksförbundet FUB:s ordförande, efter att ha sett Uppdrag granskning med rubriken ”Bakom stängda dörrar” 31 oktober 2018. Uppdrag Granskning berättar om ungdomar som råkat illa ut i bostäder enligt LSS.

– Detta är tragiskt. Även om det finns många bra bostäder och mycket duktig personal, så ser vi allt för ofta liknande situationer.

FUB kräver en genomgripande satsning för att höja kvalitet och kompetens.

Se också Riksförbundet FUB:s ordförande Harald Strand i Aktuellt, om Uppdrag Gransknings program. Ungefär 16 minuter in i programmet.

24 oktober 2018:

FUB kommenterar: Malmborg svarar, men LSS-förslagen blir inte bra

LSS-utredaren Gunilla Malmborg försöker beskriva utredningens förslag på ett annat sätt, så det inte ska låta för allvarligt. Men vi i FUB ser att flera förslag inte blir bra. Ett exempel: ”Bredare stöd” till barnet och dess familj låter bra. Men familjer kommer inte kunna välja vem som ger stödet. Det är inte så LSS ska fungera. Klicka på länken för att läsa hela kommentaren.

11 oktober 2018: 

”LSS-utredningen har inte förstått att kriget mot assistansen är över”

LSS-utredningen har havererat. Utredningen kommer med förslag som skulle innebära slutet för personlig assistans och är dåliga för alla LSS-användare.

”LSS-utredningen påminner om de japanska soldater som vägrade tro på att världskriget var över. Den siste stannade i Filippinernas djungel i nästan trettio år. Utredarna har kommit ut ur djungeln, men inte fattat att kriget mot assistansen är över” kommenterar FUB:s förbundsordförande Harald Strand.

Idag skriver vi debatt i SvD med 17 andra funktionsrättsorganisationer: Fullständigt haveri i LSS-utredningen

foto av skärm med debattartikel om LSS-utredningen i SvD
foto av skärm med debattartikel om LSS-utredningen i SvD

FUB:s Almedalen-seminarier 2018 handlade mycket om LSS, men också skola och hälsa. Alla filmades och går att se i efterhand. Läs mer här: Almedalen 2018: Ett lyckat besök!

bild ur film om dubbelassistans och att leva som andra

FUB gjorde under våren 2018 tio filmer om LSS. Berättelserna i filmerna kommer från FUB:s medlemmar. Hjälp oss göra LSS till en valfråga, dela filmerna!

På den här sidan och undersidorna (se i vänstermenyn) samlar vi vad FUB och Inre Ringen tycker om LSS och vad vi gör för att stärka LSS. Vad är LSS? Läs mer här.

Detta vill FUB ska hända med LSS. Läs mer här.

De senaste åren har LSS försämrats, fast lagen inte har ändrats. Vad har hänt?

  • Dåliga rättsfall från domstolarna. Försäkringskassan och de flesta kommuner följer domarna och minskar LSS-insatser eller tar bort dem helt.
  • Många kommuner sparar in pengar på LSS-verksamheter.