Hoppa till innehåll

Vad tycker FUB om LSS-utredningen?

Hela funktionsrättsrörelsen var mycket kritiska
mot LSS-utredningen som genomfördes 2016-2019.
Varför?

  • Utredningen hade nästan bara i fått uppdrag
    att minska kostnader,
    framför allt för de som har personlig assistans.
  • Vi fick inte heller chans
    att ge kunskap till utredningen.
  • Förslagen som kom var inte bra.

Ändå valde FUB att skriva ett remissvar
med många bra förslag
om hur LSS faktiskt kan fungera bättre.

Läs remissvaret under Bilagor här nedanför.
En lättläst sammanfattning finns. 

Några bra saker som hänt efter LSS-utredningen:

  • Socialstyrelsen har fått i uppdrag att utreda
    ett nationellt kompetenscentrum
    för frågor om intellektuell funktionsnedsättning
    och autism inom LSS.
  • Socialstyrelsen har fått i uppdrag att ta fram
    ett kunskapsstöd för daglig verksamhet enligt LSS.
  • Myndigheten för Delaktighet har fått i uppdrag
    att ta fram ett kunskapsstöd
    för kommunernas arbete med
    insatsen biträde av kontaktperson, enligt LSS.

Under Läs mer finns information om LSS-utredningen
och vad FUB gjorde under och efter utredningen.

FUB:s Almedalen-seminarier 2018
handlade mycket om LSS,
men också skola och hälsa.
Alla filmades och går att se i efterhand.
Läs mer här: Almedalen 2018: Ett lyckat besök!

bild ur film om dubbelassistans och att leva som andra

Läs mer

Den 26 maj 2016 talade regeringen om hur de ville att den nya LSS-utredningen ska gå till. Översyn av insatser enligt LSS och assistansersättningen – länk till regeringens webbplats

Hur lagen LSS ser ut och hur den används är viktigt för personer med intellektuell funktionsnedsättning, och FUB väntade länge på att LSS ska utredas. Men vi som hoppades på en LSS-utredning med fokus på att återupprätta LSS och mänskliga rättigheter är besvikna.

FUB har sagt att LSS har urholkats och inte fungerar som det var tänkt. Därför behöver lagen bli tydligare. Tyvärr har regeringen inte lyssnat.

– Vi är kritiska. Det mesta i direktiven handlar om kostnader och kontroll, men vi vill ge utredaren vår kunskap om hur livet är för personer med utvecklingsstörning, så att de mänskliga rättigheterna stärks, sa FUB:s ordförande Thomas Jansson om utredningen.

FUB uttalande angående LSS-utredningens direktiv – klicka här för att läsa hela

Debattinlägg om LSS-direktiven (juni 2016)

FUB:s ordförande Thomas Jansson skrev ett inlägg i Aftonbladet om direktiven för LSS-utredningen.

I nummer 6 av UNIK 2016 skrev förbundsjurist Jesper Symreng en artikel om de direktiv som regeringens särskilda utredare Désirée Pethrus (KD) har att förhålla sig till.

Under hösten 2016 påbörjades utredningen av LSS och assistansersättningen.

Funktionsrätt Sverige (tidigare Handikappförbunden) och Lika Unika fick utse varsin expert i LSS-utredningen. Mikael Klein representerar Funktionsrätt Sverige och Håkan Thomsson representerar Lika Unika.

Riksförbundet FUB hade vid flera tillfällen kontakt med utredaren angående en egen plats som expert i utredningen. Vi förde fram att FUB kan bidra med samlad kunskap och erfarenhet om livsvillkoren för personer med utvecklingsstörning och deras anhöriga. Vi betonade att FUB:s medlemmar har erfarenhet av samtliga LSS-insatser, vilket innebär att FUB har en unik kompetens inom området. FUB kan dessutom bidra med att ge utredningen utökad kompetens inom områdena sysselsättning, barn- och ungdomsfrågor, äldre med utvecklingsstörning och personer med flerfunktionsnedsättning. Då detta inte har gav något resultat har vi istället arbetat parallellt med utredningen, både i en egen arbetsgrupp på förbundskansliet och i Funktionsrätt Sveriges LSS-arbetsgrupp.

FUB:s förbundsjurist Julia Henriksson och intressepolitiska samordnare Eva Borgström ingick i en referensgrupp bestående av funktionshinderorganisationer. Statliga utredningar använder sig av referensgrupper för att inhämta kunskap och kompetens. Referensgruppen granskar förslag och ger råd, men har ingen formell beslutsrätt.

Länk till Regeringens direktiv till utredaren. Vi anser att direktiven (uttalande angående LSS-utredningens direktiv, juni 2016) ger utredningen fel fokus.

11 oktober 2018: 

”LSS-utredningen har inte förstått att kriget mot assistansen är över”

LSS-utredningen har havererat. Utredningen kommer med förslag som skulle innebära slutet för personlig assistans och är dåliga för alla LSS-användare.

”LSS-utredningen påminner om de japanska soldater som vägrade tro på att världskriget var över. Den siste stannade i Filippinernas djungel i nästan trettio år. Utredarna har kommit ut ur djungeln, men inte fattat att kriget mot assistansen är över” kommenterar FUB:s förbundsordförande Harald Strand.

Idag skriver vi debatt i SvD med 17 andra funktionsrättsorganisationer: Fullständigt haveri i LSS-utredningen

foto av skärm med debattartikel om LSS-utredningen i SvD
foto av skärm med debattartikel om LSS-utredningen i SvD

24 oktober 2018:

FUB kommenterar: Malmborg svarar, men LSS-förslagen blir inte bra

LSS-utredaren Gunilla Malmborg försöker beskriva utredningens förslag på ett annat sätt, så det inte ska låta för allvarligt. Men vi i FUB ser att flera förslag inte blir bra. Ett exempel: ”Bredare stöd” till barnet och dess familj låter bra. Men familjer kommer inte kunna välja vem som ger stödet. Det är inte så LSS ska fungera. Klicka på länken för att läsa hela kommentaren.

1 november 2018:

FUB kommenterar: Kommunerna trotsar LSS för att spara pengar

– Idag är det många kommuner som trotsar lagen LSS och sparar pengar, och då blir det så här, säger Harald Strand, Riksförbundet FUB:s ordförande, efter att ha sett Uppdrag granskning med rubriken ”Bakom stängda dörrar” 31 oktober 2018. Uppdrag Granskning berättar om ungdomar som råkat illa ut i bostäder enligt LSS.

– Detta är tragiskt. Även om det finns många bra bostäder och mycket duktig personal, så ser vi allt för ofta liknande situationer.

FUB kräver en genomgripande satsning för att höja kvalitet och kompetens.

Se också Riksförbundet FUB:s ordförande Harald Strand i Aktuellt, om Uppdrag Gransknings program. Ungefär 16 minuter in i programmet.

22 november 2018:

Debattartikel i Metro: Regeringens LSS-förslag strider mot FN-konventionen

FUB är en av 19 funktionsrättsorganisationer som tycker att LSS-utredningens förslag ska slängas i papperskorgen! Om förslagen blir verklighet försvagas LSS ännu mer. Men LSS behöver stärkas. för att fungera som det var tänkt. Det måste bli den nya regeringens första uppgift!

Debattartikel i Metro om LSS-utredningens förslag.
Debattartikel i Metro om LSS-utredningens förslag.

10 januari 2019:

LSS-utredningen lämnade sina förslag till regeringen. Alla funktionsrättsförbund som har medlemmar med LSS-insatser, har protesterat mot förslag som kommit ut från utredningen tidigare.

LSS-utredningen är klar – släng den i papperskorgen! Klicka på Läs mer för att läsa FUB:s kommentar om LSS-utredningens förslag.

– Det blev tyvärr lika illa som vi trodde det skulle bli, i vissa delar till och med värre, säger FUB:s förbundsordförande Harald Strand.

LSS-utredningen lämnar ett dåligt förslag om assistans för barn, fortfarande handlar det mesta om att spara pengar och det finns inga bra förslag som kan göra LSS bättre.

Mer information om LSS-utredningens förslag på regeringens webbplats.

LSS-utredningens förslag sammanfattade på lättläst.

17 januari 2019:

FUB:s analys av LSS-utredningen. Klicka här och sedan på ”Bilagor” nedanför för att läsa Riksförbundet FUB:s genomgång av LSS-utredningens rapport och den för LSS viktigaste punkten i överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna.

Förbundsjurist Julia Henriksson och ombudsman Judith Timoney följer LSS-utredningens presskonferens.
På bilden syns förbundsjurist Julia Henriksson och ombudsman Judith Timoney när de tittade på LSS-utredningens presskonferens den 10 januari.

31 januari 2019:

Debattartikel i Dagens samhälle: Fel förbjuda anhöriga som assistenter

29 juni 2020:

FUB kommenterar: Den hårt kritiserade LSS-utredningen ska ut på remiss
– Med tanke på den massiva kritiken från funktionsrättsrörelsen och en enad uppmaning från rörelsen att slänga utredningen i papperskorgen redan i januari 2019, är det kanske inte så konstigt att pressmeddelandet om att utredningen ska ut på remiss skickades ut kl. 8 på en söndag morgon, mitt i semestertiden, kommenterar Riksförbundet FUB:s ordförande, Harald Strand.

 

Bilagor