Hoppa till innehåll

LSS 30 år

Hör FUB:s medlemmar berätta om LSS!

I år fyller LSS 30 år.

När LSS kom var tanken
att personer med funktionsnedsättning
skulle få ett liv som andra.

Men idag ser det inte ut så.

Många personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF)
och deras anhöriga
får inte stödet de behöver.

Titta på filmerna och lyssna på
när FUB:s medlemmar berättar
om sina erfarenheter av LSS.

Under ”Läs mer” efter filmerna,
finns länkar till mer information och material.

Det är dags att återupprätta LSS!

Mattias berättar om att LSS behöver återupprättas.

Linda berättar om vad LSS har betytt för hennes familj.

Camilla berättar om sin dagliga verksamhet.

Gunilla berättar om sin bostad.

Mattias berättar om hur det är att överklaga ett LSS-beslut.

Astrid berättar om vad LSS har betytt för hennes familj.

Läs mer

Anhöriga till personer med IF

Läs om föräldrar till barn med funktionsnedsättning på Myndigheten för delaktighets webbplats.

Socialstyrelsen ser problem med tillgången till stöd för barn med funktionsnedsättning. Läs mer i Lägesrapport 2024, på sidan 8. 

Personalkompetens, kvalitet och organisation inom LSS-verksamheter

Socialstyrelsen säger att personal med rätt kompetens är den viktigaste resursen för god kvalitet i daglig verksamhet. Läs om det i Socialstyrelsens kunskapsstöd.

Om chefer och organisation: Petra Björne, Fil dr. i kognitionsvetenskap, FoU-koordinator, Malmö stad. Petra Björne har skrivit rapporten ”Att lära av det som fungerar – En studie av avvikelser från förväntad kvalitet”.

Petra Björne har även skrivit rapporten ”Organisationens roll i stödet till personer med intellektuell funktionsnedsättning – Intervjuer med personal och chefer”.

Socialstyrelsens nya kunskapsstöd om daglig verksamhet ger stöd för att utveckla kompetensen hos personal i daglig verksamhet enligt LSS.

FUB:s film ”Kvalitet i daglig verksamhet” kan du se här.

Rättshjälp och juridik

Sebastian Wejedal, lektor i processrätt, Göteborgs universitet: ”Hela processen handlar om partens förmåga att tillgodose sina egna, grundläggande behov. Samtidigt förutsätts man kunna föra en rättegång själv.” Se artikeln ”Usla odds för den enskilde – ändring på gång?” i Advokaten.

Andreas Pettersson, lektor i juridik vid Södertörns högskola har skrivit ”Att kunna ’leva som andra’? Kritiska funktionshinderrättsliga slutsatser utifrån HFD:s rättstillämpning avseende mål om personlig assistans enligt LSS” (2022).

Andreas Pettersson har skrivit artikeln ”Den svenska rätts (o) säkerheten”, som är ett kapitel i antologin ”Bortom systemskiftet: Mest en ny gemenskap”. Se artikel i ”Forskning om funktionshinder pågår”, sid. 7.

Andreas Pettersson pratar i SVT Nyheter Stockholm om att det saknas rätt kompetens för funktionsrättsfrågor i Sveriges domstolar.

Se även intervju med Andreas Pettersson i Unik nr 4 2023, ”Domstolen följer inte LSS”.

Många kommuner ignorerar mer eller mindre avsiktligt gällande lagar och vidtar åtgärder, fattar beslut eller bedriver verksamhet i strid med gällande rätt. Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, Uppsala universitet, pratade om kommunernas lagtrots på ett av FUB:s LSS 30 år-webbinarier tidigare i år.

Bostad enligt LSS

Läs om bostad enligt LSS på FUB:s webbplats.

Socialstyrelsens handbok “Bostad med särskild service för vuxna enligt LSS” (2018).

IVO:s riktade tillsyn, rapporten ”Att inte få rätten att leva som andra” (september 2023), om tvångs- och begränsningsåtgärder i gruppbostäder.

Minskade LSS-insatsers påverkan på samhällsekonomin

Avslag och minskat stöd påverkar vardag och ekonomi negativt för personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga. Dessutom påverkar det samhällets ekonomi. En undersökning genomförd av Payoff visar att förbättringar inom LSS kan skapa en potential av ett samhällsekonomiskt värde motsvarande 5,2 miljarder kronor per år. Klicka här för att läsa rapporten. 

Riksförbundet FUB:s förbundssekreterare Christina Heilborn skrev en krönika om att minskade LSS-insatser kostar för människan – och för samhället.