Fångad i fattigdom?

I början av 2019 publicerade FUB en uppdaterade version av rapporten ”Fångad i fattigdom”. Det är en undersökning av inkomster och utgifter för vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Riksförbundet FUB gjorde rapporten ”Fångad i fattigdom” första gången 2014. Rapporten visade då att den ekonomiska situationen för personer med intellektuell funktionsnedsättning var sämre än hos andra personer i samhället. Idag, 5 år senare, ser det fortfarande likadant ut för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Gruppen är fortfarande fångad i fattigdom.

Det beror bland annat på den höga skatten för aktivitets- och sjukersättning, men också på grund av alldeles för höga hyror i gruppbostäder.

Sverige har en bra ekonomi. Riksförbundet FUB tycker att regeringen och riksdagen måste ta ett ansvar för att se till att personer med funktionsnedsättningar inte stängs ute från samhället på grund av fattigdom!

Framsidan av Fångad i fattigdom 2019 
Läs hela rapporten ”Fångad i fattigdom” (2019) här. En ny rapport kommer i början av 2020.

FUB om habiliteringsersättning och ekonomi i Plånboken i P1 (september 2019)

Statsbudgeten förbättrar inte ekonomin för LSS-gruppen, kommentar av förbundsordförande Harald Strand. (december 2018)

FUB om fattigdom i Plånboken i P1 (april 2018)

Läs FUB:s förbundsordförande Harald Strand som skrivit flera inlägg på Reclaim LSS om ekonomin för personer med intellektuell funktionsnedsättning:

Politiker blundar för LSS-gruppens fattigdom

Inget försvar att avstå statliga habiliteringsersättningen

Uppföljning habiliteringsersättning igen

Senast uppdaterad:
fredag 20 december 2019
Nyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se
Nyhet från www.fub.se
hehejNyhet från www.fub.se